In Parijs opende vandaag de Salon de l'agriculture zijn deuren. Tot groot genoegen van veehouders uit heel Frankrijk, die op deze show hun dieren - van de meest uiteenlopende oude rassen - en producten in de spotlights kunnen zetten. Vorig jaar kon de Salon door Covid-19 geen doorgang vinden.

Dit jaar is er ook een spelbreker: het conflict in Oekraïne. Niet voor de Salon, die gaat gewoon van start. Maar het traditionele bezoek door de Franse president wordt drastisch ingekort. In 2020 bleef Macron 12 uur lang op de Salon, dit jaar was 7 uur voorzien. President Emmanuel Macron zal dit jaar, na het verrichten van de openingshandeling - een aai voor Neige, de 4-jarige Abondancekoe die het affiche siert - het rondwandelen langs de stands overlaten aan zijn eerste minister, Jean Castex, aldus de HuffingtonPost. De Oekraïnecrisis eist alle aandacht van Macron.

Het ingekorte bezoek betekent ook dat Macron de Salon niet zal gebruiken om zijn kandidatuur voor de komende Franse presidentsverkiezingen officieel aan te kondigen, zoals hier en daar gefluisterd werd. Voor de overige presidentskandidaten is een bezoekje aan de Salon de komende week onontkoombaar. Al is het maar om hun verbondenheid met het Franse platteland en de agro-alimentaire, de Franse boeren- en levensmiddeleneconomie, te tonen.

Want reken maar dat de situatie in Oekraïne de Franse boeren zorgen baart. De prijsstijgingen van energie en grondstoffen en zorgen die die met zich meebrengen leggen een sombere de ondertoon onder de opgetogenheid over de heropening van de Salon de l'Agriculture.

Reageer
  • Deel
Druk af