"Met een slimme truc heeft de Salmonellabacterie een manier gevonden om een verdedigingsmechanisme van het lichaam te misbruiken voor het veroorzaken van een infectie", zegt de Utrechtse infectiebioloog Karin Strijbis. De bacterie grijpt in op een verdedigingsmechanisme in de slijmlaag, de mucus, van de darm.

De Utrechtse onderzoekers ontdekten dat Salmonella een specifiek eiwit (SiiE) kan gebruiken dat 'als een rits' past op de eiwitten in de beschermende slijmlaag, de mucinen. De verdedigingslinie van de mucinen wordt zo simpelweg omzeild en de bacterie kan de darmcellen binnendringen en deze infecteren. Dat was een verrassing: "We dachten dat MUC1 juist zou beschermen tegen Salmonella-infectie," zegt Strijbis.

De onderzoekers denken dat de vondst kan leiden tot nieuwe inzichten om Salmonella-infecties te voorkomen. Het onderzoek verscheen vandaag in het wetenschappelijke blad PLOS Pathogens.

In Nederland worden elk jaar 50.000 mensen besmet met Salmonellabacteriën via rauwe dierlijke producten zoals kip- of varkensvlees, eieren of zuivelproducten. Een besmetting veroorzaakt ernstige diarree die 3 tot 7 dagen kan aanhouden.
Universiteit Utrecht - Salmonella kan mensen besmetten dankzij slimme truc
  • Deel
Druk af