Verschillende bedrijven hebben hun chia-producten uit de winkels gehaald. Tot nu toe zijn in 12 verschillende staten ziektegevallen gemeld, schrijft Trouw.
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ik denk dat je thuis veiliger bent met kweken dan het ergens anders vandaan eten, omdat je thuis zeker weet wat je ermee doet, je handen wassen bijv. En als er dan bacteriën op komen zijn het die van jezelf, daar ben je beter tegen bestand dan die van een onbekende kok in een restaurant.
Overigens is er, denk ik, ook een groot verschil tussen thuis kweken en in een bedrijf. Als ik kiemen kweek doe ik dat op een goed afgewassen vleesschaaltje met slechts zig-zag watten die ik goed nat maak en houd, er komt geen aarde en/of mest aan te pas. Hoe ze het bij de kweker precies doen weet ik niet, maar het verversen van water ed zal ook een groot deel ermee te maken hebben? Een ander zal er meer over kunnen vertellen hoe de kweek in bedrijven gaat?
Ja Astrid,
Nu je dit vertelt schiet me te binnen dat er drie jaar terug in het Duitse Nedersaksen een ernstige EHEC besmetting uitbrak die zo'n 30 mensen het leven kostte en waarvan er een paar duizend ziek werden. Eerst werd komkommer aangewezen als de oorzaak, maar uiteindelijk kreeg taugé er de schuld van.
Tegenwoordig kweek ik sterkers en broccolikers zelf thuis op, maar ik begin er al weer aan te twijfelen of dat wel verstandig is. Het gaat thuis misschien net zo makkelijk mis als bij een teler, wellicht is die huisvlijt zelfs riskanter.
In de tekst zie ik staan 'waar de zaadjes kiemen' Frans, dus het zullen dan wel scheuten zijn zoals je ook alfalfa, broccolikiemen enz hebt? Ja, daar kmt het weleens bij voor dat daar een bacterie op zit, hier is er weleens iets geweest over E-coli op va die kiemgroentes die mensen opgelopen hebben door ze bij een bepaald restaurant te eten, die E-coli kwam van de mest die gebruikt werd om de zaadjes te kiemen als ik het goed onthouden heb? Ja, ook superfoods kunnen besmet zijn, ik zie van de Healthranger ook vaak artikelen. Die heeft een speviaal lab opgezet om te onderzoeken hoeveel onnatuurlijke rommel er in voeding zit en hij komt heel wat tegen, ook in superfoods en dat geeft vaak toch het gevolg dat de fabrikanten er wat aan gaan doen.
Misschien mis ik iets. Maar wat was het nou, gemalen of gekiemd chiazaad? Moet toch een van beide zijn, lijkt me.
Er is geen enkele reden waarom bacteriën niet op superfoods zouden kunnen zitten. Of op gezonde vis. Het wordt pas eng met een superbacterie .