Dat zei de premier vandaag in interactie met Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren tijdens de Algemene Beschouwingen naar aanleiding van de Miljoenennota.

Bewondering
Thieme wil de landbouw scherper controleren en aan nadere regelgeving houden. Rutte acht dat niet nodig omdat Nederland internationaal gezien strenge regels voor dierenwelzijn en milieu heeft. Hij sprak zijn bewondering uit voor het feit dat Nederlandse boeren en tuinders desondanks voorop te lopen. Hij verwoordde dat als volgt:
"Ik vind het bewonderenswaardig dat de Nederlandse agrarische sector er, ondanks de strenge wetgeving, die echt pittig is, in slaagt echt toonaangevend te zijn in deze wereld."

Perceptieverschil
Thieme gaf aan dat daar op het gebied van dierwelzijn geen sprake van kan zijn als dieren mensonterend worden gestapeld en moeten leven in stof en stank. De premier gebruikte als tegenargument dat hij vaak op het platteland komt en de sector goed kent. Daarmee reduceerde hij de visie van Thieme tot een afwijkende perceptie van dezelfde feiten.

Onlangs stelde Varkens in Nood-oprichter Hans Baaij dat in Nederland jaarlijks een half miljard overtredingen jegens dieren feitelijk kunnen worden geconstateerd op basis van wettelijke kaders en wetenschappelijk geaccepteerde feiten.
Niet alleen de percepties, maar ook de feiten zijn kennelijk aan nadere algemene beschouwing toe.

Fotocredits: Mark Rutte, Maarten Dirkse
Dit artikel afdrukken