Toen eten uit fabrieken ging komen, moest het zich steeds vernieuwen om beter te wezen dan wat een andere fabriek maakte. Hetzelfde verkoopt immers niet snel genoeg. Het moest 'anders' zijn, dan proberen mensen je. Een onophoudelijke wedloop tussen nieuw, nieuwer en nieuwst is het gevolg. 'Nieuwe smaak', 'verbeterd recept' - het zijn woorden die je nog steeds op verpakkingen ziet. Maar het is echt heel ouderwets.
Toen nieuwe smaken niet genoeg meer waren om de verkopen op het gewenste groeipeil te krijgen, gingen we op zoek naar eten dat zijn heil zocht buiten het eten. Eten werd van voeding tot pilletje. De eerste eetmedicijnen waren de cholesterol-verlagers - inmiddels liggen ze onder vuur. Becel was het eerste grote doktersmerk.
Toen iedereen het succes van dokterseten zag, ging het los. Inmiddels heb je gezonde snoepjes, groenten met extra lycopeen en anti-oxidanten, is er ijs dat je moet nemen omdat het gezonder is, moet je weer aan de Cola voor je vitaminen, eet je kip vanwege de visolie en kunnen arme mensen in de Derde Wereld rijst eten om niet blind te worden.
Eten is gemedicaliseerd. OK, valt wat voor te zeggen.
Deze week zag ik een wel heel opvallend berichtje: er is nu eten in ontwikkeling dat niet zozeer je lijf als wel je geestelijke gezondheid gaat aanpakken. De Franse firma Berkem test een product op basis van citroenextracten dat helpt tegen de stress. Het zou geschikt zijn voor dietary supplements, and could also achieve high success in a variety of foods, as well as beverages, chilled products, sweet and savory foods, among other products. Nog even dus, maar dan heb je ook Seven Up en koude Marsrepen met Berkem. En wat zul je lekker slapen! Het is een productlijn met potentie, want hele volksstammen klagen over stress en slecht slapen. Wereldwijd lijdt bijna een half miljard mensen aan stress. 17 procent van de Europeanen ziet stress als de belangrijkste bedreiging voor hun gezondheid. De ILO (International Labor Office) schat de volksgezondheidskosten uit hoofde van stress op zo'n €20 mijlard in Europa en maar liefst $200 miljard in de VS.
De resultaten zouden hoopgevend zijn en de basis leggen voor een nieuwe generatie psychologische functionals. Van 'medical food' gaan we dus binnenkort naar 'shrink food'.
Ik hou best van tech, maar geloof dat ik liever een pilletje neem als het nodig is
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Wat ik bedoel is dat er een tweestromenland zal komen. Aan de ene kant normaal voedsel met als imago puur, zuiver, natuurlijk, duurzaam, echt, diervriendelijk. Aan de andere kant gepimpte yoghurtdrankjes en producten voor extra (geestelijke) gezondheid. Zo blijft duidelijkhid voor de consument bestaan.
Kweenie of ik je nou helemaal volg, Wouter. Ik vermoed ook dat het er zal komen. Maar ik geloof dat ik gewoon eten blijf eten. Ik zie de nieuwe kansen voor me: nog meer mensen die weer gewoon eten willen en alles met een merk erop het liefst laten liggen.
En die groene thee, oude klare, ginseng en een citroen 's ochtend nemen omdat ze die ergens goed of lekker voor/tegen vinden. En als het echt erg is, dan maar een pilletje of poedertje, maar liever niet allemaal aan het gepimpte brood of een thaise vissaus met psycho-touch.
Dick, er zal een scheiding blijven tussen gezondheidsvoedsel en pleziervoedsel en waarschijnlijk wordt deze sterker. Yoghurt met extra vitamine redt het, chips met anti-oxydanten niet.
Voedsel of drank waar je gelukkig en vrolijk en mild van wordt, maar niet zo drastisch als met spacecake of oude klare is voor velen een steen der wijzen. Als eerste uit te delen op scholen en aan probleemgevangenen. Ik verwijs ook nog maar eens naar Soma: "All the advantages of Christianity and alcohol; none of their defects".
Het gaat er komen.
Ik weet het Wouter, maar dat waren 'vroeger' ook al medicijnen. Marsrepen niet.
Voor de Cola voor je vitamines, de Mars voor de nachtrust en het brood voor de geboortedefecten hebben we straks een heel ingewikkeld systeem nodig om te bepalen welke medical en shrink foods we wel en niet mogen combineren. De problematiek rond wel/geen stoplicht-systemen is er niks bij.
Thee voor de concentratie
Deze melange is speciaal samengesteld uit kruiden die een bevorderende werking hebben op het concentratievermogen en de geestelijke prestaties.
Ginkgo biloba staat bekend om de positieve invloed op het geheugen en het concentratievermogen.
Ginseng heeft een positieve invloed op geestelijke en lichamelijke prestaties. Ginseng geeft energie en vergroot het uithoudingsvermogen. Matébladeren bevatten de stimulerende stof mateïne. Maté bevordert het concentratievermogen.
Er is ook thee voor een goede nachtrust, voor een natuurlijke stoelgang en voor ontspanning. Oppassen dat je ze niet mengt.