Tkatsjev werd vorige maand door president Poetin aangesteld in plaats van Nicolai Fyodorov. De afgelopen jaren wist hij als gouverneur van de regio Krasnodar zijn provincie te ontwikkelen tot 'de graanschuur van Rusland'. Van Poetin kreeg hij de opdracht mee de ontwikkeling van de Russische landbouw drastisch te versnellen, zodat het land op afzienbare termijn zelfvoorzienend kan zijn. De algemene doelstelling is om in 2020 op bijna alle terreinen onafhankelijk van importen te zijn. Dat betekent dat Rusland voor minimaal 85 à 90% in de eigen voedselvoorziening moet kunnen voorzien.

Voor zuivel 7 tot 10 jaar nodig
In een live-uitzending op de Russische televisie vertelde Tkatsjev deze week dat het voor zuivel lastig gaat worden. Volgens Tkatsjev 'gaat het nog zeker zeven tot tien jaar duren voordat Rusland zelfvoorzienend is in melk en zuivelproducten", meldt Boerderij.

"De situatie is gecompliceerd. We hebben meer serieuze investeringen en subsidies nodig en dan zou zeven tot tien jaar haalbaar moeten zijn", aldus Tkatsjev. Voor varkensvlees en pluimvee voorziet hij een termijn van 2 tot 3 jaar, voor groenten en fruit zal naar zijn inschatting drie tot vijf jaar nodig zijn om de gewenste graad van zelfvoorziening te bereiken. Met de sluiting van de grenzen voor agrarische producten uit de VS en EU in augustus vorig jaar, nam Rusland al een soort voorschot op die situatie. De importstop had tot consequentie dat Rusland extra ingezet heeft op vergroting van de eigen productie en het vinden van alternatieve importpartners, zodat het Westen het nakijken had.

Voor de korte termijn is de strategie ook helder: "Ons doel is om dit jaar minstens 100 miljoen ton graan te produceren, 9 miljoen ton aan zonnebloemen, 37 miljoen ton aan suikerbieten, 2,5 miljoen ton sojabonen, 31 miljoen ton aardappelen en meer dan 15 miljoen ton groenten", aldus Tkatsjev in het interview.

Nederland zegt er geen last van te hebben
Vanmorgen maakte BNR bekend dat Nederlandse boeren, tuinders en telers nauwelijks gebruik hebben gemaakt van de 'schadepot' voor de sluiting van de Russische grenzen., een voor Nederland belangrijke markt. De Nederlandse land- en tuinbouw zou er alleen maar sterker door zijn geworden en zich nu realiseren dat het belangrijk is om op een diversiteit aan markten actief te zijn. "Voor het eerst gaan er ook peren naar China en we zijn in gesprek met andere Aziatische en Zuid-Amerikaanse markten", zegt Michiel Gerritsen, voorzitter van de Nederlandse Fruittelers Organisatie.

Fotocredits: 'Alexander Tkatsjev', vestnikkavkaza.net
Dit artikel afdrukken