De voorzitter van de Russische centrale bank, Elvira Nabiullina waagde zich vrijdag jongstleden aan een eerste uitspraak over de economische gevolgen van de voedselban op de Russische economie. Sinds Rusland op 6 augustus met onmiddellijke ingang de import van voedsel en agrarische producten uit westerse landen verbood, moeten de Russen óf alternatieve invoerlanden vinden, óf hun eigen productie opvoeren, óf het daadwerkelijk zonder doen.

De Russische media benadrukken de kans die de voedselban biedt voor de eigen binnenlandse agrosector en voedselproductie.

In dat kader past ook de uitspraak van Nabiullina, tegen persbureau ITAR-TASS: "de inflatie zou als gevolg van de voedselban in 2014 met 0,8% kunnen toenemen en met 0,7% volgend jaar". Cumulatief komt ze daarmee op 1,5%. Economisch is dat geen grote hobbel. Uiteraard zijn de cijfers nog 'zeer tentatief' en hangt veel af van hoe snel de Russische economie zich daadwerkelijk aanpast en de geïmporteerde goederen kan vervangen door eigen productie en alternatieve importen.

Fotocredits: Elvira Nabiullina, premier.gov.ru, via Wikimedia
Dit artikel afdrukken