Staatssecretaris Sharon Dijksma had vandaag goed nieuws voor de Nederlandse pootaardappeltelers: de Russische grens is weer open voor Nederlands pootgoed, nadat die per 1 juni vorig jaar gesloten was. Dijksma: "Er moeten nu nog een paar zaken op fytosanitair vlak afgehandeld worden. Wij werken daar samen met de Russische fytosanitaire dienst hard aan".

De pootgoedsector reageert verrast: "Ons is niets bekend." Jan Gottschall, secretaris pootaardappelen bij de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO), zegt in Boerderij dat pootgoedexport naar Rusland nog niet aan de orde is. "Wij hebben hierover geregeld contact met het ministerie van Economische Zaken. Het zou mooi zijn als de export snel op gang komt, maar dat is nu nog niet mogelijk."
Ook Jan van Hoogen, directeur van pootgoedhandelshuis Agrico, voorziet nog wat benodigde tussenstappen: "De Russen komen eerst kijken hoe wij de keuring hebben ingericht. Dat hebben ze vorige week in Finland gedaan, maar daarmee is de export niet gelijk weer op gang. Het is ook nog lang geen mei."
Dit artikel afdrukken