Dat vreest Nieuw-Zeeland, zo meldt Boerderij. Nieuw-Zeeland wordt niet getroffen door de Russische voedselban maar rekent zich niet rijk. Het land is zelfs uitgenodigd wegvallende importen voor zijn rekening te willen nemen.

Verhevigde concurrentie op andere markten
Boerderij schrijft: Door de importverboden op Europese en Amerikaanse zuivel, zullen bedrijven in de EU en de Verenigde Staten naar andere afzetmarkten gaan zoeken voor hun product. Bovendien zullen bedrijven die dat kunnen, zo veel mogelijk overschakelen van kaasproductie naar melkpoeders, is de verwachting. Daarmee komen ze in het vaarwater van de Nieuw-Zeelandse zuivel. Die is vooral sterk in melkpoeders en verkoopt een groot deel van de productie op markten in Azië, het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Nieuw-Zeeland ziet het volume van de thans mogelijk tot melkpoeder in plaats van kaas verwerkte melk van de geboycotte landen als een probleem voor de prijsvorming op andere belangrijke markten in de wereldmarkt. Het land denkt dat het extra volume aan zuivel dat het Rusland mag leveren niet tegen het marktbederf van de melkpoeder- en babyvoedingmarkten elders zal opwegen. Dat zeggen financiële analisten van Rabobank.
Dit artikel afdrukken