Voor het eerst in vijf jaar liepen afgelopen maand de retailverkopen in Rusland terug. De teruggang volgde op de sterkste daling van het reële inkomen sinds 1999. Het zijn duidelijke aanwijzingen dat de Russische economie zwaar onder druk staat, als gevolg van de dalende olieprijzen, de ineenstorting van de roebel en sanctiemaatregelen.

Consumptiedaling duidelijke indicatie voor recessie
Ten opzichte van januari 2014 daalden de verkopen afgelopen maand met 4,4%. In december was nog sprake van een toename van 5,3%, meldde de Federal Statistics Service in Moskou woensdag. Inkomens daalden, gecorrigeerd voor inflatie, met 8%. De cijfers wijzen er op dat Rusland in een snel tempo afstevent op een recessie. De inflatie is de afgelopen 7 jaar nog niet zo snel opgelopen, en de roebel is in 2014 maar liefst 46% van zijn waarde kwijtgeraakt.

Dat betekent dat Russen heel veel minder te besteden hebben, terwijl ze voor een belangrijk deel van hun voedselvoorziening van het opeens veel duurder geworden buitenland afhankelijk zijn. Voor de sancties importeerde Rusland grofweg de helft van zijn voedselbehoefte. Dat kan het land op deze manier niet volhouden. De correctie zal volgens analisten plaatsvinden door een verdere consumptiedaling en dus krimp van de markt.

Alle indicatoren in het rood
"We gaan de eerste vruchten van de aankomende recessie zien in zwaar negatieve cijfers van de consumptie door particulieren", voorspelde Vladimir Miklashevsky, strategisch analist bij Danske Bank A/S in Helsinki, al voor de cijfers naar buiten kwamen. "We denken dat macro-economische indicatoren in het tweede kwartaal het dieptepunt zullen bereiken", zegt hij in European Supermarket Magazine (ESM). Het Russische ministerie van Economische Zaken voorspelt dat het bruto binnenlands product in 2015 3% zal gaan krimpen. De detailhandel zal 8,2% inleveren en investeringen zakken in met 13,7% procent. Naar verwachting zullen reële lonen met 9,6% dalen en het besteedbaar inkomen met 6,%.

McDonald's: onder inflatieniveau blijven
De Russen moeten dus op de kleintjes gaan letten. Een van de grote buitenlandse bedrijven in Rusland, McDonald's, ziet de bui al hangen. De hamburgergigant gaat dit jaar minder nieuwe restaurants openen en streeft er naar prijsverhogingen onder het niveau van de inflatie te houden. Daarmee hoopt het bedrijf toch zoveel mogelijk Russen nog tot een hamburger te verleiden.

Fotocredits: '... Even in Russia', Harris Walker
Dit artikel afdrukken