Ractopamine
In 2011 sloot Rusland de grenzen voor de import van Braziliaans vlees omdat Braziliaanse veehouders de groeibevorderaar ractopamine op grote schaal toepasten - en dat nog steeds doen. In augustus, meteen na het sluiten van de grenzen voor landbouwproducten uit de EU, liet Rusland weer Braziliaans vlees toe. Door het opdrogen van de stroom uit de EU en VS ontstonden er immers tekorten aan rund- en vooral varkensvlees. Geïnspecteerde en goedgekeurde gebruikers mochten weer vlees aan Rusland leveren. Dat heeft echter nog niet tot substantieel toegenomen exporten geleid, stelt Dankvert. "Dit lijkt deels te komen door het prijsbeleid [van de Braziliaanse leveranciers] en deels door het feit dat de erkende bedrijven nog geen contracten hebben gesloten met Russische importeurs."
Daar komt bij dat de sanitaire eisen nog steeds van kracht zijn. Sinds de openstellen van de grenzen voor Braziliaans vlees heeft Rosselkhoznadzor al 54 ton rund- en kippenvlees om die reden afgekeurd, meld GlobalMeatNews.
2,5 keer meer kip
De import van Braziliaanse kip is wel gestegen. Ging er in augustus nog 8.000 ton kip naar Rusland, in september was dat al 20.000 ton.
Fotocredits: Braziliaans rundvlees, Marcelo Träsel
Op 5 januari krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Het kan nog een aardige warme winter worden.
Braziliaanse exporteurs krijgen problemen met grote partijen vlees die verladen zijn, voor een gedeelte ook betaald, maar de markt,lees roebel, is zo ingestort dat de Russen de rest niet betalen en liever de aanbetaling verliezen.
Hier komen brokken van, de Russen zijn keihard, de Brazilianen zullen slikken maar zinnen op wraak. Ergens hoeft Europa het niet eens zo erg te vinden dat ze niet mogen exporteren. Beter de tijd besteden aan het zoeken van nieuwe markten .
China komt in december naar Ierland, wellicht dat de USA , ook vlees zal kopen uit Ierland volgend jaar. Laten de Brazilianen die gasten maar bedienen.
Grt
De Russen zijn al jaren de grootste klanten in Brazilië , dat ze nu iets meer doen valt dan ook niet echt op, zo als zwitserland van 28 t kaas naar 280t groeit.
Het zal hier wel vaker gezegd zijn, maar de wereld markt , rekent in dollars.
Voor europa konden we aardig meekomen qua prijs alleen rekenen wij in euro's .
Sinds het paardenvlees schandaal , is Europa 30/40% goedkoper geworden. Nu kunnen we onder de wereldmarkt prijs leveren. De Russen waren dan ook klanten.
Prettig voor de consument, die een kilo rundergehakt voor 4€ kan ophalen bij AH.
Zorgwekkend dat een land als Paraguay , door mond en klauwzeer getroffen en daardoor uitgesloten van import naar de eu , geen haast maakt weer goedgekeurd te worden. Nu krijgen ze net zoveel voor vee/vlees als omringende landen die wel naar de eu mogen. Kortom Paraguay ziet Europa niet als een goede afzetmarkt. Rusland betaalt meer Chili betaalt meer, de wereldmarkt prijs voor rundvlees ligt hoger dan het nivo hier.
Zou leuk zijn als dat kwam doordat we een technische voorsprong hadden of een natuurlijk voorsprong , beesten groeien sneller etc..
Helaas, komt het eerder door de boycot maar nog veel meer door het gebrek aan vertrouwen in hetgeen we produceren . We weten niet eens zeker of het wel rund is.
Dan weten we niet waar het vlees vandaan komt. In 1 badge kunnen wel 6 origines zitten. Laat staan dat we kunnen aangeven van welke boerderij de dieren kwamen.
Dat lijken me logische vragen die iedere klant zou kunnen stellen.
@ han: net terug van een lange treinreis door Roemenie en Hongarije, waar je vaak kilometers langs zo op het oog goed gerunde mais- of zonnebloemvelden rijdt (dus velden van zeg 1000 ha) vraag ik mij af, wie managet zoiets? een nieuwe boer onze stijl? of amerikaanse stijl? of toch gewoon een oude vorm van kolchoz? Behalve die megavelden zie je overal ook weer miniveldjes van 1 of 2 ha waar mensen met paard en wagen bezig zijn te hooien stijl 1950 nederland (dus met hooi op ruiters, ja dat is lang geleden, maar dus kennelijk nog wel een goede manier als het om kleine schaal gaat).
Hendrik J. Kaput. Dit boek ken ik en ik kan samen met mijn werkervaring in Rusland beamen wat de onderzoekers hebben geconcludeerd.
Dutch Disease, Han #2
http://nl.wikipedia.org/wiki/Hollandse_ziekte_(economie)