Volgens de Russische veterinaire inspectiedienst, Rosselkhoznadzor, prijst het Braziliaanse vlees zich de markt uit. Braziliaans vlees is de afgelopen maanden sterk in prijs gestegen en dat zou de export naar Rusland bemoeilijken. Sergey Dankvert, hoofd van de dienst, zegt daarover in GlobalMeatNews: "Brazilië moet zijn prijzen verlagen want de Russische markt is ook interessant voor andere grote leveranciers zoals India en China, die ook serieuze concurrenten voor Braziliaans vlees zouden kunnen worden".

Ractopamine
In 2011 sloot Rusland de grenzen voor de import van Braziliaans vlees omdat Braziliaanse veehouders de groeibevorderaar ractopamine op grote schaal toepasten - en dat nog steeds doen. In augustus, meteen na het sluiten van de grenzen voor landbouwproducten uit de EU, liet Rusland weer Braziliaans vlees toe. Door het opdrogen van de stroom uit de EU en VS ontstonden er immers tekorten aan rund- en vooral varkensvlees. Geïnspecteerde en goedgekeurde gebruikers mochten weer vlees aan Rusland leveren. Dat heeft echter nog niet tot substantieel toegenomen exporten geleid, stelt Dankvert. "Dit lijkt deels te komen door het prijsbeleid [van de Braziliaanse leveranciers] en deels door het feit dat de erkende bedrijven nog geen contracten hebben gesloten met Russische importeurs."

Daar komt bij dat de sanitaire eisen nog steeds van kracht zijn. Sinds de openstellen van de grenzen voor Braziliaans vlees heeft Rosselkhoznadzor al 54 ton rund- en kippenvlees om die reden afgekeurd, meld GlobalMeatNews.

2,5 keer meer kip
De import van Braziliaanse kip is wel gestegen. Ging er in augustus nog 8.000 ton kip naar Rusland, in september was dat al 20.000 ton.

Fotocredits: Braziliaans rundvlees, Marcelo Träsel
Dit artikel afdrukken