De sinds begin augustus door Rusland afgekondigde voedselban lijkt ervoor te zorgen dat de onderhandelingen over het Transatlantic Trade & Investment Partnership (TTIP), het vrijhandelsakkoord tussen de EU en de VS, in een stroomversnelling komen.

Analyse van impact op zowel Rusland als EU
Een rapport dat werd opgesteld door Agra Europe analyseert alle aspecten van het veranderde agri-food handelslandschap dat ontstond sinds de importstop die Rusland op 6 augustus afkondigde. Tevens neemt het de staat van de Russische agro-economie in ogenschouw en beoordeelt het de claims van het Kremlin dat Rusland prima zonder Westerse importen kan omdat het zijn eigen productie kan opvoeren of alternatieve importlanden kan vinden. Het rapport besluit dat het aanhalen van de banden met de VS de beste, want meest stabiele optie is.
In een rapport dat de FAO deze week uitbracht, wordt geconcludeerd dat Rusland zijn inlandse productie onvoldoende snel zal kunnen ontwikkelen. Daardoor zal het land van importen afhankelijk blijven en zullen nieuwe, maar nog onzekere handelsstromen in de wereld ontstaan. De nieuwe leveranciers van Rusland zullen immers ook hun productie moeten weten op te voeren of - via de zogenaamde waterbedtheorie van de economie - hun nieuwe exporten met importen uit door Rusland gebande landen opvangen.

Amerika aantrekkelijk alternatief als zekere afzetmarkt
Voor de EU geldt dat het vinden van alternatieve markten voor producten die niet langer naar Rusland kunnen worden afgezet prioriteit heeft. In dat kader verwachten de auteurs van het Agra Europe rapport 'dat Europese voedselexporteurs druk zullen uitoefenen op politici om de onderhandelingen te versnellen, zodat zij gemakkelijker producten naar Amerika kunnen afzetten nu Rusland als afzetmarkt wegvalt', schrijft Boerderij. Met andere woorden: "Er wordt een significante uitbreiding verwacht van handel in agrarische en voedingsproducten in wat naar verwachting een vrijhandelsgebied gaat worden die ongeveer de helft van het mondiale GDP omvat. [..] Grotere, stabiele en zekere markten zijn voor veel van de producten die nu uitgesloten zijn van de Russische markt - zuivel, fruit en bewerkte producten - waarschijnlijk aantrekkelijker dan de vaak grillige en afgeknotte toegang tot de Russische markten".

Protest
De onderhandelingen over het TTIP zijn gestart in juli 2013 en lopen nog steeds door. Zowel in de EU als de VS steken regelmatig weerbarstige obstakels de kop op, zoals de strenge Europese herkomstbenamingen of het Amerikaanse gebruik van groeibevorderaars in de vleesindustrie. Met name in Duitsland heerst vrees tegen de lagere voedselveiligheidseisen die de Amerikaanse markt stelt; de 'chloorkip' staat daarvoor symbool. Daarnaast zijn er vele protesten van NGO's die de wereldhandel met een beroep op duurzaamheidsdoelen willen beperken. Ook de vleessector van Europa is er niet onverdeeld gelukkig mee. Door de haast waartoe de handelsoorlog aanzet, moeten ze nu mogelijk alle protesteerders, met hun zeer uiteenlopende en zelfs tegengestelde belangen, in het zand bijten.

Fotocredits: Mehr Demokratie
Dit artikel afdrukken