Russische vleesimporteurs hebben contact gelegd met het Zwitserse Micarna, een van de grootste producenten van vers vlees, vleeswaar, gevogelte en vis in Zwitserland. De Russen worden geconfronteerd met tekorten in hun aanvoer als gevolg van de Russische ban op de import van landbouwproducten uit o.a. de EU en VS.

Economisch verantwoord
Micarna bevestigt dat het verzoeken heeft ontvangen voor de levering van 'varkensvlees, bacon, tong, worstvlees en lever, maar ook kleinere hoeveelheden worstjes', schrijft GlobalMeatNews. het bedrijf onderzoekt of het om economisch verantwoorde transacties gaat en of aan de exportvoorwaarden voldaan kan worden.

50% zelfvoorzienend
Er zijn vooralsnog twee beren op de weg: Zwitserland heeft maar heel weinig expertise met export naar Rusland. In 2013 ging er voor slechts $60.000 aan goederen naar Rusland. Daarnaast speelt een ingewikkeld certificeringstraject. Het andere probleem is dat Zwitserland zelf maar voor zo'n 50% zelfvoorzienend is en de rest van zijn vlees en gevogelte moet importeren. Dat laat maar weinig ruimte voor export van Zwitsers vlees naar Rusland.
Als Zwitserland gaat exporteren, moet het zelf vlees importeren vanuit zijn door Rusland geboycotte buurlanden.
Dit artikel afdrukken