Dat meldt de Russische veterinaire toezichthouder Rosselkhoznadzor. De eerste leveringen gaan naar de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en Qatar. Met Qatar lopen op dit moment besprekingen over de benodigde veterinaire certificaten en nog niet over hoeveelheden. Naar de VAE zouden de eerste leveringen midden dit jaar kunnen beginnen.

Rusland produceert al halal kip voor 23 miljoen Russische moslims
"De Russische autoriteiten doen er alles aan om er voor te zorgen dat [onze pluimveehouderijen] producten kunnen gaan leveren aan Qatar die voldoen aan moslim kwaliteitsspecificaties", zegt Alexey Alekseenko, de tweede man van Rosselkhoznadzor in GlobalMeatNews. "Wij produceren een toenemend volume aan dit soort producten in Rusland, aangezien er 23 miljoen moslims in Rusland wonen."

Halaltrend stimuleert groei
Volgens Aleekseenko is de export van halalproducten een 'veelbelovende nieuwe trend', die kan helpen de Russische kippenvleesproductie verder te doen groeien en nieuwe werkgelegenheid in de regio's te scheppen.

"Vorig jaar heeft Rusland geen halal kipproducten geëxporteerd, maar al wel andere halal producten, zoals zoetwaren en voedseladditieven. Nu hebben drie Russische bedrijven certificering aangevraagd voor de export van halal kip", zegt Aydar Gaziziv, directeur van het International Center for Halal Standardization and Certification.

Russische kipproductie in cijfers
Vorig jaar exporteerde Rusland in totaal 65.000 ton kip. Dit cijfer zou volgens voorspellingen van het Ministerie van Landbouw dit jaar met een factor anderhalf tot twee moeten groeien, tot 100.000-130.000 ton. Volgens experts van het Russische agentschap Agrorucom zou het land dit jaar al 10.000-15.000 ton halal kippenvlees kunnen afzetten in het Midden-Oosten en volgend jaar het dubbele.
Ook neemt de binnenlandse vraag naar halal-vlees toe, omdat ook niet-moslims het vlees graag kopen. Het heeft een 'schoon' imago.

De binnenlandse productie van kippenvlees steeg vorig jaar met 233.000 ton tot 4.04 miljoen ton. Die groei werd - indirect - veroorzaakt doordat Rusland extra investereerde in de eigen productie om het wegvallen van de importen van kipproducten uit de VS en EU te compenseren. Rusland voerde in augustus 2014 een boycot in op agrarische producten als reactie op de maatregelen die het Westen nam vanwege Ruslands optreden in Oekraïne.

Nederland: broedeieren en vogelgriep
Overigens zijn broedeieren - nodig om de productie te verhogen - van de boycot uitgezonderd. Dat is niet onbelangrijk voor de Nederlandse kippensector, die jaarlijks zo'n 250 mijoen broedeieren naar Rusland exporteert. Tenminste, als de exportbeperkende maatregelen als gevolg van de vogelgriep over drie maanden ophouden.

Fotocredits: 'Halal Chicken in a Muslim supermarket in Niujie, Beijing', Rudy Herman
Dit artikel afdrukken