Dat zei de Russische eerste minister Dimitri Medvedev gisteren op de Russische TV. Russia Today rapporteert de centrale stelling van de premier: we houden de boycots vol om onze eigen landbouw zo hard mogelijk te stimuleren.

Middellange termijn
Rusland, dat vóór de voedselboycot voor bijna de helft van zijn voedsel van het buitenland afhankelijk was, kan op middellange termijn al een landbouw hebben opgebouwd die de eigen voedselzekerheid voor 100% dekt. Daarvoor zijn echter wel leningen nodig. Die verschaft de Russische overheid, maar ook die moet zijn geld ergens vandaan halen. Het Westen heeft zijn boycots tegen Rusland nu juist op het afkappen van de geldstromen naar het land gericht.

Genepte appels tegenhouden
Als Servische appels genepte Poolse komen nog steeds het land in. En zo zijn er meer importen vanuit het geboycotte Westen. Medvedev zegt: "Dat begrijp ik, maar het is fout. Het gaat ons niet om de illegale importen, maar om het opbouwen van onze eigen voedselreserves, die van onze eigen akkers en uit onze eigen kassen moeten kunnen komen. Kijk naar Polen. Hen is het gelukt. Hebben zij een slechter klimaat dan wij?"

Met die laatste woorden geeft Medvedev aan dat Rusland na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie niets heeft gedaan aan het innoveren van de grote productiestroom die van de oude staatsboerderijen kwam. De Polen deden dat wel. Rusland heeft vertrouwd op het marktmechanisme waarover het land afspraken maakte met de Reagan-regering. Het koos voor import en komt daar nu noodgedwongen op terug omdat het Westen het land economisch en cultureel teveel onder de voet is gaan lopen. Een en ander tegen de afspraken in.

Lavrov
Minister van buitenlandse Zaken Sergei Lavrow gaf eerder deze week in een uitgebreid interview met Sputnik aan dat zijn land niet denkt aan onderhandelingen over het opheffen van de sancties. Rusland wordt geschaad en is het slachtoffer. Het land zal niet buigen. Steeds opnieuw wijst het land op de schade die Europa oploopt. Het schat die inmiddels in de orde van grootte van vele tientallen miljarden. Het vraagt de EU dan ook minder naar de VS en meer naar het Oosten te kijken. Doen we dat niet, dan zal Rusland noodgewongen zijn eigen weg gaan en missen wij een forse markt.

Fotocredits: Dimitri Medvedev, Utenriksdept
Dit artikel afdrukken