Gisteren werd bekend dat de Russische centrale bank zijn uitleentarief heeft verhoogd van 10,5 naar 17%. Dat doet de overheid om de geldhoeveelheid die in omloop is te remmen en verdere ontwaarding van de roebel tegen te gaan. Hoge rentes remmen de consumptie omdat mensen hun geld dan liever op de bank zetten.

Financiële Oorlog
Het Westen voert ditmaal geen Koude maar een Financiële Oorlog tegen Rusland. Door de geldkraan naar het land dicht te zetten, moet dat kiezen tussen geld bijdrukken of de consumptie en financiering van zijn nieuwe, meer op zelfstandigheid gerichte economie remmen. Omdat het eerste alternatief de roebel waardeloos maakt en alle spullen uit het Westen onbetaalbaar maakt - zo besloot Apple de online verkopen van iPhones te staken vanwege de vrije val van de roebel - ging Rusland over tot het tweede.

Wederopbouw landbouw in gevaar
Hoge rentes hebben echter ook consequenties. De Russische overheid was van plan boerenbedrijven met laag renderende leningen te stimuleren om de landbouwproductie van het land te vergroten. De renteverhogingen steken daar echter een stokje voor, meldt Boerderij. Daarmee komt de regering van premier Medvedev in een lastige positie. De agri-productie van het land moet omhoog omdat het - zeker bij een lagere koers van de roebel - steeds minder in staat is voedsel in het buitenland te kopen. Toch zal het land dat moeten omdat het voor 50% van zijn behoefte aan voeding van het buitenland afhankelijk is.

Agressor VS lijkt te winnen
Afgelopen september gaf Forbes al aan dat Rusland de Financiële Oorlog tegen het Westen moeilijk zou kunnen winnen. Zelfs niet met de voedselboycot die in essentie alleen Europa raakt. De VS lijken aan de winnende hand tegen de Russische beer die onvoldoende sterk is om van het kapitaal van de vrije markten in de wereld te kunnen winnen. De VS maken daarvan gebruik. Niettemin moet worden geconstateerd dat de oud-gedienden aan zowel Amerikaanse als Europese en Russische zijde die een einde maakten aan de Koude Oorlog de VS als de agressor zien die zijn afspraken met Rusland heeft geschonden.

Expres.be ziet in de ontstane roebelcrisis de start van een nieuwe wereldwijde financiële crisis. Zojuist maakte Russia Today bekend dat president Obama verdergaande nieuwe sancties tegen Rusland heeft bekrachtigd. De VS lijken te willen winnen. De neveneffecten van die winst zijn nog niet helemaal duidelijk, zo blijkt.

Fotcocredits: 10 Roebel, FromSandToGlass
Dit artikel afdrukken