In het Sovjet-tijdperk bestond er een kwaliteitskeurmerk voor binnenlandse producten. Het - al in 1967 ingestelde - keurmerk gaf aan dat het betreffende product aan hoge commerciële standaarden voldeed en was bedoeld om producenten te stimuleren hun productiekwaliteit te verbeteren. Bedrijven die het keurmerk wisten te verwerven mochten hun producten voor een 10% hogere prijs verkopen. Met het uiteenvallen van de Sovjet-Unie verdween het 'State Quality Mark of the USSR'. Rusland introduceerde in 1991 zijn eigen kwaliteitscertificaat Rostest Mark.

Vertrouwen Russische consument opvijzelen
De huidige importstop op westerse goederen brengt Rusland ertoe het oude kwaliteitskeurmerk opnieuw leven in te blazen. Het zal voor het eerst toegekend worden aan Russische zalm, die de nu verboden Noorse zalm moet vervangen, meldt ITAR-TASS. Het Ministerie van Handel en Industrie hoopt met het keurmerk een herkenbaar teken voor het vertrouwen van Russische consumenten in hun eigen zalm te creëren. "Op middellange termijn is te verwachten dat het keurmerk Russische producten concurrerender zal maken, Russische producenten zal helpen hun export potentieel waar te maken en, wat ook belangrijk is, uiteindelijk importen zal vervangen", zei een woordvoerder van het ministerie.

'Gecertificeerde Russische kwaliteit'
Het keurmerk zal worden uitgegeven door een onafhankelijke non-profit organisatie. De kwaliteitsstandaarden zullen per sector worden vastgesteld door onderzoeksinstituten in samenwerking met branche-organisaties. Naar verwachting zijn de standaarden eind september klaar en kunnen vanaf dat moment Russische producenten die aan de eisen voldoen hun producten met een 'gecertificeerde kwaliteit' op de markt brengen. In andere landen, zoals Finland en Estland, bestaan vergelijkbare keurmerken, meldt ITAR-TASS nog. Het hyvää suomesta keurmerk (met een witte zwaan op het etiket) zou een toename van de verkopen met 40%-50% garanderen.

Fotocredits: 'Jumping Salmon', Thomas Bjørkan
Dit artikel afdrukken