Russia Today schreef gisteren: Russia’s food embargo, imposed in response to Western sanctions, will not be reversed until Moscow decides the country’s national security is no longer at risk, said Russian Deputy Prime Minister Arkady Dvorkovich.

“When [Russia] sees that there is no threat to its national security anymore, because in line with the presidential decree, the economic measures were imposed in order to protect national security,” the embargo would be lifted Arkady Dvorkovich told RIA Novosti on Tuesday.


Opheffen?
Boerderij lijkt te denken dat de vice-premier van Rusland zei dat hij misschien de sancties wel vergaand wil opheffen omdat er tekorten ontstaan in Russische winkels. De boerenkrant hoopt uiteraard op heropening van de export. De krant schrijft: Mede tegen de achtergrond van vele berichten over snel stijgende voedselprijzen, lege schappen en zelfs rijen voor winkels, lijkt er een discussie gaande over verdere versoepeling van de importverboden. Vorige week was er al de eerste versoepeling. Toen ondertekende president Medvedev een decreet voor een ontheffing voor lactosevrije zuivel.

Onderwijl verdubbelt Argentinië de export van vlees naar Rusland en investeert Rusland flink in zijn eigen landbouw. Boerderij lijkt in zijn commentaar vooral op korte termijn te denken.

Kremlin watchen
Wat zei vice premier Arkady Dvorkovic? Tussen Oost en West zijn we weer terug in het oude Kremlin watchen. Foodlocommentator Jos Verstraten deelde vanmorgen zijn kijk op de zaak. Rusland beschermt zijn eigen markten, kiest een slimme strategie naar zijn bevolking en deelt onderwijl de wereld wel degelijk op in blokken met nieuwe vrienden. Dat spoort met het jongste wereldbeeld van het CDA dat vanmorgen door de Volkskrant werd gepresenteerd krijgt er een mate van plausibiliteit door.

Verstraten zei het zo: ik heb mij al langer afgevraagd of het óóit een politieke boycot is geweest of dat het opleggen van sancties tegen Rusland een welkom excuus was om eigen marktbescherming te organiseren. En een goede smoes voor Poetin om de schuld van de stijgende voedselprijzen buiten zijn verantwoordelijkheid te houden. Het is een logische gedachte omdat Rusland afgelopen winter al de grens sloot voor Europees varkensvlees vanwege varkenspest in nota bene Letland en o.a. Nederlandse zuivelexport dreigde te blokkeren vanwege de vermeende onveiligheid van zuivelfabrieken ( hekwerk ed) en de in haar ogen niet onafhankelijke keuringsinstanties. Bij het weren van fruit uit Polen vielen de Russen door de mand door te wijzen op de WTO regels maar vervolgens 1 week later een totale boycot aan te kondigen.

Wie goed naar de situatie kijkt en naar de signalen luistert, zou kunnen concluderen dat de Russen tijd kopen om niet van de wereldmarkt afhankelijk te zijn en onderwijl een nieuw netwerk van relaties in de wereld te ontwikkelen. Binnen de wereldeconomie zouden ze die tijd niet kunnen creëren. Daarom doen ze het anders en plaatsen ze die even buiten haakjes.
Dit artikel afdrukken