Hoewel Rusland de afgelopen maanden diverse nieuwe landen als leveranciers heeft toegelaten, daalde de import van vlees in januari met een factor 5. Dat is ongekend.

Een en ander blijkt uit officiële statistieken van het Russische Business Consulting Agency, schrijft GlobalMeatNews. Het agentschap geeft als verklaring de devaluatie van de roebel, waardoor voor veel leveranciers Rusland niet meer aantrekkelijk is.

Rusland importeerde in januari 2015 in totaal 10,200 ton vlees. Varkensvlees nam met een factor 11 af ten aanzien van vorig jaar tot 1.730 ton. Rundvlees met een factor 5,2 naar 1,790 ton. Het goedkopere pluimveevlees daalde met een factor 1,6 naar 5.800 ton.

'Geen verband met de sancties'
De Russische National Meat Association (NMA) zegt in een verklaring dat de afname los gezien moet worden van de importstop op vlees uit de EU. "Varkensvleesimporten uit de EU zijn begin 2014 stopgezet, terwijl importen van rundvlees en andere producten uit de VS, Canada en enkele andere landen gestopt zijn wegens het gebruik van illegale medicijnen [ractopamine]. Ondertussen is Rusland vrijwel zelfvoorzienend qua pluimveevlees", beweert Sergey Yusin, topman van de NMA.

Waardedaling roebel
Ook de NMA wijst naar de waardedaling van de roebel. Volgens de organisatie moesten importeurs in de tweede helft van 2014 gemiddeld 1 US dollar toeleggen op iedere kilo geïmporteerd vlees. Dat zou een schade van in totaal van zo'n $300 miljoen hebben opgeleverd. Volgens Yushin wordt de vleesimport pas weer winstgevend als de prijzen in Rusland stijgen. Maar, gezien de gedaalde vraag, gaat dit naar verwachting niet snel gebeuren.

Afgenomen binnenlandse vraag geeft export kansen
Andere marktspelers stellen dat de huidige situatie een stimulans kan zijn voor Russische vleesexporten. Nu de binnenlandse vraag zo sterk afneemt, omdat de reële inkomens van de Russische bevolking zijn gedaald, kan Rusland gemakkelijker aan de eigen vraag voldoen en blijft er zelfs vlees over voor de export. "Ondanks dat er minder geïmporteerd wordt, zal er geen vleesschaarste ontstaan [in de binnenlandse markt]", zegt Mushegh Mamikonian, hoofd van de Russische Meat Union. "Ten eerste zorgt de verminderde koopkracht van de bevolking voor minder vleesconsumptie. Ten tweede groeit de binnenlandse productie, dankzij investeringen in de afgelopen paar jaar. In 2014 groeide de varkens- en pluimveeproductie met 6%. Die groei zal in 2015 doorzetten, al zal het iets langzamer gaan."

Klaagde de Russische varkensvleessector in eerste instantie steen en been over de sancties omdat er te weinig importvlees beschikbaar was, inmiddels kunnen de vleesverwerkers blijkbaar hun eigen broek ophouden. Al is het scenario van een afgenomen vraag ongetwijfeld niet dat waar ze op hoopten.

Fotocredits: Erich Ferdinand
Dit artikel afdrukken