De onderzoekers stelden vast dat de productie van rundvleesvee 28 maal zoveel land, 11 maal zoveel water, 6 maal zoveel biodiversiteitsverlies vergt en 5 maal zoveel broeikasgassen oplevert als het gemiddelde van de productie van varkensvlees, kip, eieren en zuivel.
Politieke conclusie
De politieke conclusie die ze trekken, luidt dat we veel minder rundvlees moeten gaan eten en dit moeten vervangen door kip en varken. Insiders weten echter dat grazers bij uitstek geschikt zijn voor grasland op bodems waar geen andere teelten voor humaan gebruik kunnen worden gerealiseerd, maar inefficiënt als ze moeten worden gevoerd met voer dat concurreert met menselijke voeding.
Een van de eerste stappen om het vleesprobleem met significant resultaat op te lossen is dan ook substitutie door kip- en varkensvlees van niet-grasgevoerd rundvlees én grasgevoerd rundvlees op gronden die ook alternatief kunnen worden ingezet.
Halvering milieudruk
Hoewel de onderzoekers toegeven dat hun cijfers nog nader onderzoek vergen, stellen ze dat zonder meer mag worden aangenomen dat substitutie van rundvlees door kip en varken de milieudruk van onze dierlijke consumptie halveert.
Alleen grasgevoerd rundvlees van gronden waar niets anders kan groeien is nog een optie, hoewel onderzocht zou moeten worden of geiten en schapen geen zinvoller gebruik van dergelijke gronden maken.
Meer dodingen van dieren
De bevindingen zijn slecht nieuws voor kippen en varkens en goed nieuws voor koeien. Van de laatste hoeven er minder voor ons eetplezier doodgemaakt te worden. Van de eerste twee daarentegen veel meer omdat ze per individu minder vlees opleveren dan koeien.
Foto: Cattle calls, @notnixon
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Hoed u voor efficientie - duurzaamheid zal uiteindelijk in diversiteit en robuustheid gevonden moeten worden en dat is per definitie niet zo efficient als specialisatie, maar mogelijk wel effectiever.
Ynte, daarmee bedoel ik vooral kippen. Geen dubbeldoel is ooit zo efficiënt te krijgen als een kip als het erop aankomt mensen vlees te laten eten.
Dick, onderzoekers zouden so-wie-so verre moeten blijven van politieke conclusies, net zoals politici zich niet met onderzoek moeten bemoeien. En ik probeer niet naar dieren-bewegingen of wie dan ook te stoken - ik begrijp oprecht niet in welke filosofie "geen leven" voor een dier beter is dan "een kort leven".
De milieudruk van rundvlees is ook te verlagen door robuuste dual-purpose runderen, die eerst een paar jaar melk geven voor je ze slacht. Dan kun je een stevig deel van de impact op de zuivel afschrijven en verlaag je de impact van het vlees. En de stiertjes inderdaad meer kalfsvlees en minder ossehaas - of bedoelde je dat niet met kleiner en vaker slachten?
Ynte, mag ik aannemen dat je met 2) stookt naar de dierenbeweging en dat je met 1) niet las wat de 2e zin van het kopje 'politieke' conclusie schreef.
Belangrijker is wat je niet schreef en hierboven juist wél staat: de milieudruk van rundvlees valt heel gemakkelijk te verlagen door substitutie met kleinere en efficiënter vleesaanzettende dieren, maar dus ook door een significante vergroting van het aantal slachtingen. Ik verwacht zomaar dat de dierenbeweging daar niet over wordt gehoord omdat die zo niet wil denken, terwijl ze toch de milieukaart uitspeelt.
Voorts volstrekt eens: grazers zijn juist voor mensen in arme landen een uitstekende oplossing. Foodlog besteedde aan die vaak vergeten gedachte in het verleden vele malen aandacht.
Het is altijd oppassen geblazen bij het trekken van snelle conclusies: (1) deze studie geldt met name voor de moderne, gespecialiseerde productie runderen in Westerse veevoer/megastal condities. Er zijn nogal wat streken in de wereld waar (nomadische) veeteelt ongeveer de enige manier is om het spaarse gras te begrazen en in stand te houden en tegelijk nog iets te produceren. Geiten, varkens en kippen hebben de neiging tot 5 centimeter onder de grond door te grazen - en dat leidt vooral tot versnelde woestijnvorming. (2) Ik snap niet precies voor welke runderen het goed nieuws is dat ze (voor ons plezier) überhaupt niet meer zullen leven.