Dit weekend hoorde ik op het nieuws en las ik op Nu.nl dat genen bepalen of de biefstuk van het rund mals wordt. Niet de kok, niet de slager, maar de dieren zelf zijn de oorzaak.
Toch even de bron checken van dit opzienbarende verhaal. Want Nederland nam het over van Die Welt, die het bericht had van AFP. "In Versuchen mit dem Fleisch junger Charolais-Bullen seien sie auf ein Gen namens DNAJA1 gestoßen, teilte das französische Agrarforschungsinstitut (INRA) mit. Das Gen kontrolliert demnach das Schlüsselprotein Hsp 40, das sich auf die Beschaffenheit des Muskelgewebes auswirkt. Je weniger es von dem Protein gebe, desto zarter sei das Fleisch. In den Tests seien je nach Hsp-40-Anteil Unterschiede von bis zu 63 Prozent bei der Festigkeit des Fleisch festgestellt worden."
Het gaat over onderzoek van een Frans instituut dus, INRA. Maar vanmorgen gaven die nog geen persberichten over dit thema op hun websites. Wel vond ik een wetenschappelijk artikel dat vooruitloopt op dit verhaal ergens tussen hun publicaties over verbetering van Charolais-vee. De enige actualiteit die ik vond was een aankondiging van een koeienparade. Wellicht is er daar een persbericht verstrekt dat AFP gehaald heeft. De bron vond ik nog niet.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ja, cool! :)
Zou je dat niet gewoon per strekkende meter van de rol willen hebben, kun je er zelf leuke vormpjes van knippen ;-)))
Ik zit eigenlijk al een tijdje te wachten op vlees uit een petrischaaltje.
Dat omslachtige gedoe van levende koeien houden, vervoeren en slachten. Dat kan toch veel beter?
Mijn gelijkmatig stukje biefstuk. Een beetje als kipnuggets. :D
@Jurgen, dank voor het originele artikel, maar wat mij nu verbaast is de manier waarop dat via Duitsland in de Nederlandse media opduikt. AFP moet het dus uit een niet nader bekend persbericht, of van dit wetenschappelijke artikel hebben opgepikt en op hun on-line nieuwsdienst hebben gezet. De tussenliggende schakel van INRA naar AFP en dan naar Die Welt ontbreekt nog.
met vers ontdekte genen, dien je je telkens achter de oren te krabben. wie heeft het ontdekt, wie publiceert het waar, welk belang is ermee gediend? over een aantal jaren kun je biefstuk en ander vlees met een malsheidsgen ('meat tenderness') kopen. de koe gepatenteerd. net als bedrijven als monsanto met plantengenen doen. het patent zoals in het Engelstalige artikel is aangegeven, is dus reeds geregistreerd. ik zie dergelijke berichten dan ook eigenlijk als sluikreclame danwel vrije publiciteit. gelukkig is op deze log enige terughoudendheid aanwezig:-)