Vorig jaar kwam toenmalig minister van Economische Zaken Henk Kamp met het voorstel om Nederlandse bedrijven extra te beschermen tegen overnames door buitenlandse overnemers. Aanleiding voor dat voorstel waren de - afgeslagen - pogingen om Unilever en AkzoNobel over te nemen. Kamp zou, volgens documenten die de Volkskrant met een beroep op de Wet openbaarheid van Bestuur opvroeg, op het idee gebracht zijn door een groepje waar voormalige Philips- en ING-bestuurder Jan Hommen, oud Ahold-bestuurder Peter Wakkie en oud-Shell-topman Jeroen van der Veer deel van uitmaakten. Omdat zij allen links hebben met Ahold, zouden de maatregelen eigenlijk bedacht zijn om Ahold te beschermen. Wakkie ontkent dat desgevraagd.

'Bedenktijd' moet met Nederland verbonden bedrijven Nederlands houden
Economische Zaken verwacht uiterlijk volgende maand een uitgewerkt wetsvoorstel naar de Tweede Kamer te sturen. Het voorziet in een regeling voor 'bedenktijd'. Beursgenoteerde bedrijven die tegen hun zin zijn overgenomen krijgen het recht om 250 dagen lang alle 'fundamentele' strategiewijzigingen tegen te houden die de overnemende partij wil doorvoeren. Zo kan een bedrijf tijd kopen en wordt het minder aantrekkelijk voor de overnemende partij. Gezien de parlementaire doorlooptijd en de kritiek die de 'bedenktijd' oproept zal de maatregel op zijn vroegst pas volgend jaar van kracht worden. Dat is mogelijk te laat voor Ahold Delhaize, dat eind van dit jaar de Stichting Continuïteit Ahold vermoedelijk kwijtraakt. De stichting kan op dit moment nog extra aandelen uitgeven om de zeggenschap over het bedrijf te garanderen. Ahold Delhaize kan zijn aandeelhouders vragen die aflopende constructie te verlengen. Omdat dergelijke constructies de koers van het aandeel drukken, is het maar de vraag of ze dat zullen willen. Als die beschermingsconstructie verloren gaat kan Ahold "in het vizier komen van buitenlandse belagers", denkt de krant. Zonder die bescherming zou het op de beurs relatief goedkope supermarktconcern juist een koersstijging kunnen opleveren.

Opvolger Muller?
De Belgische krant de Standaard meldt vandaag dat "mogelijk al deze week" bekend gemaakt zal worden dat ceo Dick Boer opgevolgd wordt door ex-Delhaize-topman en deputy ceo Frans Muller, de broer van Picnic-oprichter Michiel Muller.
De wissel van de wacht zou al in 2015 zijn voorbesproken en op de aankomende aandeelhoudersvergadering van 9 mei bekrachtigd moeten worden. Dick Boer zou voorzitter van de raad van commissarissen worden. De krant schrijft: "Boer opvolgen wordt voor Muller geen eenvoudige klus. De fusiedoelstellingen van Ahold Delhaize zijn wel gehaald, maar voor de aandeelhouders oogt de balans mager. De beurskoers is niet gestegen tegenover die van Ahold bij de eerste fusiegeruchten, in mei 2015. Dat heeft veel te maken met de aankondiging van Amazon, afgelopen zomer, dat het de Amerikaanse supermarktketen Whole Foods zou overnemen. Het bericht dat internetreus Amazon zich nu ook op de verkoop van verse voeding zou storten, joeg een schok door de sector. De koers van Ahold Delhaize ging zwaar onderuit en is nog altijd niet helemaal hersteld."

Ahold-Delhaize staat net als Unilever voor de keuze: beter presteren (meer verdienen) of overgenomen worden. Unilever koos voor het eerste en schudde het bedrijf op; de margarinedivisie is inmiddels verkocht. Wat Ahold-Delhaize kan doen, wordt in de loop van het jaar ongetwijfeld duidelijk.
Dit artikel afdrukken