In de Ondertussen van 11 februari vallen mij deze berichten op:

- Albert Heijn misleidt de consument. Dat oordeelt de Reclame Code Commissie (RCC) die daarmee Wakker Dier gelijk geeft (Algemeen Dagblad). De supermarktketen prijst zijn AH kip ten onrechte aan met de claims “een vitaler ras” met “meer ruimte”. Het probleem? Er is geen supermarkt die zijn kip minder ruimte geeft, wel zes die hun kip meer ruimte geven zoals Aldi, Lidl en Jumbo. “Marktleider Albert Heijn is juist de hekkensluiter. De Zaanse multinational blokkeert zo diervriendelijker producten,” aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier. De organisatie achtervolgde de supermarktketen al maandenlang om zijn tussenkip in te ruilen voor eentje met meer ruimte (Foodlog). Met in ieder geval dit succes. In theorie kan de beslissing nog wijzigen, maar AH heeft al besloten de verpakking aan te passen. Blijft staan dat de kip meer ruimte heeft dan de plofkip. Daar was de AH-kip immers de vervanger van.

- in Amsterdam protesteerden dierenrechtenactivisten vandaag bij het Europese hoofdkantoor van Subway tegen het gebruik van plofkippen (Het Parool). Ongeveer 30 actievoerders trokken met tientallen opblaaskippen van de Prinsengracht naar een vestiging op het Rokin. Met het protest hopen de actievoerders dat Subway zich gaat houden aan het zogeheten European Chicken Commitment. De actievoerders protesteren onder de Open Wing Alliance, een samenwerkingsverband van tientallen organisaties die ten strijde trekken tegen plofkippen.

- klokslag middernacht gaat in heel Nederland een ophokplicht in voor 'commercieel gehouden vogels' (Rijksoverheid). Minister Schouten (LNV) voert de maatregel door naar aanleiding van een recente besmetting op een hobbylocatie bij Bretzfeld in Duitsland. Het is de meest westelijke besmetting tot nu toe sinds op 31 december in Oost-Polen een uitbraak van de hoogpathogene vogelgriep H5N8 werd vastgesteld. Inmiddels zijn in 7 EU-landen uitbraken gemeld. Volgens experts is de kans groot dat ook in andere delen van West-Europa het virus in lokale wilde watervogelpopulaties aanwezig is. De ophokplicht moet besmetting via wilde vogels op een Nederlands pluimveebedrijf voorkomen en geldt vooralsnog voor 4 weken. Dan komt de deskundigengroep opnieuw bij elkaar om de situatie van dat moment te beoordelen.

Zo’n 90% van de kassenbouw in Rusland is in Nederlands-Russische handen; Ongeveer 40% van het materiaal (staal en aluminium) komt nog altijd uit de lage landen. De (computer)technologie is bijna uitsluitend Nederlands. Alleen het beton en glas zijn Russisch. Daarover schrijft het Financieele Dagblad. Tot hun genoegen zagen onze kassenbouwers hun afzet in Rusland groeien, toen president Vladimir Poetin in 2014 sancties afkondigde tegen de Europese Unie, in reactie op de Europese maatregelen voor Ruslands vermoedelijke betrokkenheid bij het neerhalen van de MH17, en eerder de annexatie van de Krim. Sindsdien worden geen voedselproducten uit de EU meer toegelaten tot de Russische markt. Het resultaat mag er zijn: onze kassenbouwers beroven onze tuinders nu voor eeuwig van hun afzet in Rusland. De Russen produceren nu zelf tomaten, paprika's en komkommers, naast importen uit Servië, Turkije, Marokko, Israël, Zuid-Afrika en Chili vulden het gat. Maar al dat verre transport drijft de groente- en fruitprijzen te hoog op. Nog meer werk dus voor kassenbouwers.

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken