In de Ondertussen van dinsdag 12 november vallen mij deze berichten op:

- Het aantal dode eenden op een bezet foie grasbedrijf in het West-Vlaamse Bekegem loopt gestaag op. Al 180 dieren stierven aan de stress die werd veroorzaakt door de inval van een veertigtal dierenrechtenactivisten afgelopen weekend (De Standaard). De eendenhouder gaat een klacht indienen tegen de dierenactivisten van Animal Resistance. De activisten zelf vragen om bewijs en een onafhankelijke dierenarts. Volgens de dierenrechtenactivisten waren de eenden al gestressed en hadden de dieren al ademhalingsproblemen voordat zij binnenkwamen.

- Nederland telt alweer een nieuw keurmerk. Vandaag lanceerde de Vegetariërsbond het eerste “echte” vegetarische keurmerk voor restaurants, schrijft Marketing Tribune. Met het 'Lekker Vega Keurmerk' zie je in één oogopslag welk restaurant in de regio de meeste vegetarische opties serveert. Het keurmerk maakt onderscheid tussen een ‘algemeen niveau’ en speciale waarderingen in de vorm van ‘brons’, ‘zilver’ en ‘goud’ waarmee de vegetarische inzet van een restaurant geduid wordt.

- Het onderzoek naar het telen van groenten op Mars gaat door. De Wageningse ruimtelandbouwer Wieger Wamelink onderzoekt of je groenten kunt kweken met het plasje van astronauten (NOS). In een kas op het terrein van de universiteit groeien nu 60 potten met bonen in nagemaakte Maan- en Marsgrond. Die worden voor het onderzoek iedere dag bemest met urine van Amsterdamse festivalgangers in de vorm van struviet. In de ruimte moeten astronauten de vaste stof uit hun urine straks zelf gaan scheiden van het vocht. Volgens Wamelink is dat een relatief eenvoudig proces. In het internationale ruimtestation ISS gebeurt dat al. De plas van astronauten wordt gezuiverd tot water en zij drinken dat zelf weer op. Hierna gaat Wamelink onderzoek naar het gebruik van mensenpoep om planten te telen.

De overnamestrijd om Just Eat is nog niet beslecht. De Zuid-Afrikaanse techinvesteerder Prosus maakte vandaag zijn bod op de Britse maaltijdbezorger officieel. De top van maaltijdbezorger Just Eat wil verder met Takeaway, maar aandeelhouders kunnen dus ook kiezen voor een hoger bod (NRC). Takeaway wil ondertussen de naamsbekendheid van zijn bezorgdiensten vergroten. Daarom wordt het maaltijdbestelbedrijf sponsor van het EK voetbal in 2020 (Distrifood).

In Nottingham staat een winkel die producten verkoopt waarvan de houdbaarheidsdatum verloopt. Een hit, binnen een paar uur na opening waren de schappen al leeg (Daily Mail).

Opmerkelijk: FvD steunde een motie van milieubewuste partijen die niet meer willen dat we in Nederland nog biomassa verstoken.Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken