Rond 19 februari kwam het nieuws via Carbon Brief al naar buiten: de corona-crisis heeft een buitengewoon positief effect op de reductie van CO2-emissies vanuit China omdat de economie - die produceert voor de hele wereld (deels op emissierijke kolenenergie) - voor een belangrijk deel stil is komen te liggen. Dat scheelt binnen een paar weken een kwart van de gebruikelijke emissies.

Vandaag meldt de Telegraaf dat de impact van het nieuwe coronavirus op de Chinese economie nu ook vanuit de ruimte zichtbaar is gemaakt. Volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA is op satellietbeelden te zien dat de uitstoot van stikstofdioxide (NO2) boven China dramatisch is afgenomen sinds de virusuitbraak. NASA schrijft dat ’tenminste voor een deel’ toe aan de maatregelen die het land heeft genomen om het virus in bedwang te houden.

Sinds de uitbraak van Covid-19 zijn alleen al in China meer dan 80.000 mensen besmet geraakt. Door het openbare leven, verkeer en dus ook fabrieken aan banden te leggen, neemt volgens Nasa de uitstoot zichtbaar af.

NASA nam de afname aanvankelijk vooral waar in de streek boven Wuhan, de stad van waaruit het virus zich over de wereld verspreidde. Inmiddels neemt ook in andere delen van het land de luchtvervuiling vanuit de ruimte gezien zichtbaar af.
De Telegraaf - Satellietbeelden tonen de gevolgen van coronavirus in China
  • Deel
Druk af