Volgens de exitpolls haalt de Conservatieve Partij een werkbare meerderheid in het Lagerhuis: 368 van de 650 zetels. De Brexit kan eindelijk doorgaan, zo lijkt het. Dat melden de media.

Het pond veerde vanavond al onmiddellijk op.

Het Verenigd Koninkrijk en de EU starten in februari nieuwe onderhandelingen over een vrijhandelsakkoord. Die moeten op 31 december 2020 in principe zijn afgerond. Dat is afgesproken in de scheidingsdeal. Die tijd is echter kort om tot een volledig akkoord te komen. Het is dan ook niet ondenkbaar dat 2020 alsnog eindigt in een nieuw no deal drama. Ivan Rogers, de voormalige Britse ambassadeur bij de Europese Unie, voorspelde al dat "de grootste Brexit-crisis nog moet komen", schrijft De Standaard.Update, 13 december, 9:00 uur

Via het live blog van de NOS zijn de reacties te volgen. Premier Johnson ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet voor alle Britten. Nicola Sturgeon, de premier van Schotland, ziet aanleiding voor een stemming over Schotse onafhankelijkheid. Haar Schotse nationale partij won 48 van de 59 Schotse zetels in het Britse parlement. Volgens Sturgeon heeft Johnson slechts een mandaat voor Engeland om de EU te verlaten. Charles Michel, de nieuwe voorzitter van de Europese Raad, feliciteert Johnson en verwacht zo snel mogelijk voortgang in het brexit-dossier.
De Standaard - Johnson veegt Labour met absolute meerderheid weg, Corbyn stapt voorlopig niet op
Reageer
  • Deel
Druk af