Ruim 1 op de 5 personeelsleden van slachterij Vion in Groenlo is besmet met het coronavirus SARS-CoV-2. Van de 657 medewerkers hebben 147 personeelsleden een positieve uitslag gekregen, meldt de GGD Noord- en Oost-Gelderland. Het grootste deel van de besmettingen is vastgesteld bij medewerkers die in Duitsland wonen, dat zijn er 79. De overige 68 personen wonen in Nederland.
Volgens de lokale veiligheidsregio zijn 25 werknemers nog niet getest, omdat zij niet zijn verschenen op de testlocatie. Van nog 5 andere medewerkers ontbreken de gegevens. De directie van Vion krijgt van de veiligheidsregio 48 uur de tijd om de ontbrekende gegevens van de werknemers aan te leveren. Ook die moeten alsnog getest worden.
Dat meldt de NOS.
De tests - de eerste onder een totale populatie in Nederland - volgen op constateringen dat in slachthuizen in Duitsland bovenmatige aantallen besmettingen voorkomen. Op verzoek van Duitse instanties is daarom ook in Nederland getest. Om er zeker van te zijn of de besmettingen alleen 'in het vlees' voorkomen, zouden meerdere populaties systematisch getest moeten worden. Vermoed wordt dat de besmettingen afkomstig zijn uit de krappe behuizingen van gastarbeiders uit Oost-Europa. Het zou daarom wenselijk zijn ook andere sectoren die gebruik maken van goedkope arbeid systematisch te testen.
Volgens de lokale veiligheidsregio zijn 25 werknemers nog niet getest, omdat zij niet zijn verschenen op de testlocatie. Van nog 5 andere medewerkers ontbreken de gegevens. De directie van Vion krijgt van de veiligheidsregio 48 uur de tijd om de ontbrekende gegevens van de werknemers aan te leveren. Ook die moeten alsnog getest worden.
Dat meldt de NOS.
De tests - de eerste onder een totale populatie in Nederland - volgen op constateringen dat in slachthuizen in Duitsland bovenmatige aantallen besmettingen voorkomen. Op verzoek van Duitse instanties is daarom ook in Nederland getest. Om er zeker van te zijn of de besmettingen alleen 'in het vlees' voorkomen, zouden meerdere populaties systematisch getest moeten worden. Vermoed wordt dat de besmettingen afkomstig zijn uit de krappe behuizingen van gastarbeiders uit Oost-Europa. Het zou daarom wenselijk zijn ook andere sectoren die gebruik maken van goedkope arbeid systematisch te testen.
#5, Jinke, "Covid 19 = SARS-Cov-2." Neen. SARS-CoV-2 is het virus, Covid19 is de ziekte, veroorzaakt door SARS-CoV-2.
Dus die zijn het kortste bij een herd immunity.
Mee eens dat er meer getest moet worden, ook bij andere bedrijfstakken die gebruik maken van arbeidsmigranten. Ik durf bijna niets meer te eten en te kopen, niet omdat ik bang ben besmet te raken, maar vanwege de wantoestanden die achter producten uit de agro-industrie en de distributie-industrie schuil gaan. Corona, Covid-19, SARS-Cov-2 drukt ons ook in dit opzicht met de neus op de feiten.
#5, Jinke, ik suggereerde - dat heb ik in ieder geval geprobeerd - niets. Ik probeerde vooral te zeggen: hoe kan het nou dat mensen in vergelijkbare banen, geen last hebben en bij Vion wel?
Antwoord: als je gericht test, vind je gevallen als die er zijn. Als je niet test, dan vind je geen gevallen die er mogelijk wél zijn. In Dtsl - maar ook in de VS - zijn wel degelijk hogere besmettingsgraden in bijv. de verzendindustrie aangetroffen.
Ik suggereerde vooral dit: ga eens meten! Zie mijn vorige reactie; het hoeft echt niet lang te duren en de GGD heeft het zo voor elkaar. Ik heb vorige week zowel de GGD als de NVWA die suggestie aan de hand gedaan, incl. een onderzoek naar ventalitiesystemen. Ook dat meldde ik gisteravond maar hardop in de uitzending omdat het wmb een heel serieus onderwerp is.
Jos, dat maakt deze case zo interessant:
- hoe hoog liggen de besmettingsniveaus nu werkelijk?
- wat zeggen tests?
Bij de laatste vraag:
- als iemand negatief test, zegt dat dan iets over zijn Covid-19 verleden?
- als iemand positief test, zegt dat dan iets over zijn Covid-19 toekomst?
Zoals ik gisteravond zei: we weten nog maar heel weinig. Ook prof. Jan Kluytmans zegt het al wat langer: wat zeggen tests nu eigenlijk? Zelfs in tests zijn we gaan geloven, zonder te weten wat ze nu eigenlijk voor data opleveren.
De Vion-case is dan ook een buitengewoon interessante: wat betekent die 20% nou eigenlijk?
Het eerste en snel te bereiken antwoord is - dan toch maar wel, in dit geval - test nog eens een paar duizend mensen in andere industrieën maar in vergelijkbare omstandigheden (zoals ik in de uitzending zei: tuinbouw, verzendcentra, bol.com, asml, champignons). En - gegeven de kaart van gevallen - doe het door het hele land.
Zo kom je tot een gestructureerde dataverzameling. Het is binnen een week te regelen, dus daar hoeft niemand zich iets aan gelegen te laten.
NB: SARS-CoV-2 is het virus. Covid-19 de ziekte die mensen ervan kunnen krijgen. Dat zijn echt twee heel verschillende zaken.