Ruim 1 op de 5 personeelsleden van slachterij Vion in Groenlo is besmet met het coronavirus SARS-CoV-2. Van de 657 medewerkers hebben 147 personeelsleden een positieve uitslag gekregen, meldt de GGD Noord- en Oost-Gelderland. Het grootste deel van de besmettingen is vastgesteld bij medewerkers die in Duitsland wonen, dat zijn er 79. De overige 68 personen wonen in Nederland.

Volgens de lokale veiligheidsregio zijn 25 werknemers nog niet getest, omdat zij niet zijn verschenen op de testlocatie. Van nog 5 andere medewerkers ontbreken de gegevens. De directie van Vion krijgt van de veiligheidsregio 48 uur de tijd om de ontbrekende gegevens van de werknemers aan te leveren. Ook die moeten alsnog getest worden.

Dat meldt de NOS.

De tests - de eerste onder een totale populatie in Nederland - volgen op constateringen dat in slachthuizen in Duitsland bovenmatige aantallen besmettingen voorkomen. Op verzoek van Duitse instanties is daarom ook in Nederland getest. Om er zeker van te zijn of de besmettingen alleen 'in het vlees' voorkomen, zouden meerdere populaties systematisch getest moeten worden. Vermoed wordt dat de besmettingen afkomstig zijn uit de krappe behuizingen van gastarbeiders uit Oost-Europa. Het zou daarom wenselijk zijn ook andere sectoren die gebruik maken van goedkope arbeid systematisch te testen.
  • Deel
Druk af