Voor het eerst in 80 jaar komt er een nieuwe soort chocola op de markt. De kleur is echt roze. Dat schrijft de Daily Mail. Na donkere, witte en melkchocola is dat nu de vierde variant.
Volgens de Belgisch-Zwitserse chocolademakers van Barry Callebaut komen aan de fabricage geen kunstmatige kleurstoffen te pas. De gebruikte cacaoboon heeft van zichzelf een frambozentint en smaakt "naar bessen". Welke bessen precies vermeldt de fabrikant niet. Verder is de nieuwe delicatesse “niet bitter, niet melkig of zoet.”
Het heeft dertien jaar onderzoek gekost om deze roze traktatie te ontwikkelen. Deze week presenteerde het bedrijf de eerste roze brokjes in Sjanghai.
Daily Mail - Fruit-flavoured pink chocolate 'Ruby' is invented
Volgens de Belgisch-Zwitserse chocolademakers van Barry Callebaut komen aan de fabricage geen kunstmatige kleurstoffen te pas. De gebruikte cacaoboon heeft van zichzelf een frambozentint en smaakt "naar bessen". Welke bessen precies vermeldt de fabrikant niet. Verder is de nieuwe delicatesse “niet bitter, niet melkig of zoet.”
Het heeft dertien jaar onderzoek gekost om deze roze traktatie te ontwikkelen. Deze week presenteerde het bedrijf de eerste roze brokjes in Sjanghai.
Marketing manager Bas Smit van Barry Callebaut beweerde tijdens een presentatie op de Packaging Innovations 2018 dat het productieproces van ruby chocolade niet gepatenteerd is - juist om de concurrentie niet wijzer te maken dan ze al zijn.
Hoe kunnen ze in Ukkel trouwens in maart '18 een "wereldprimeur" hebben, als 'Ruby' al op 5 september '17 in Shanghai gepresenteerd is? Veelzeggend natuurlijk: Barry Callebaut hoopt hiermee echt een product voor de Aziatische markt te hebben. De traditionele chocoladesoorten laten de Chinezen vrij koud. Chinezen eten nu zo'n 100 gram chocolade per capita/jr, tegen de Zwitsers bijna 9 kilo, en Nederlanders zo'n 4,5 kilo.
Afgelopen woensdag was de wereldpremière van de chocolade genaamd 'Ruby' in Gent en Ukkel, schrijft schrijft het Nieuwsblad. Sinds vrijdag is de chocolade op kleine schaal verkrijgbaar, daarvoor selecteerde Callebaut 12 Ruby- ambassadeurs. Ruby zal in april op grotere schaal verkrijgbaar zijn bij Belgische ambachtelijke chocolatiers. Wegens de beperkte beschikbaarheid zal de uitrol in heel België en de rest van de wereld geleidelijk verlopen. Voor een reep van 70 gram betaal je €8.
Bij chocolatier Marijn Coertjens in Gent stond om 10.00 ‘s ochtends, net voor de deuren opengingen, een dertigtal mensen te wachten op de lancering. Coertjens is blij dat het in zijn zaak gebeurde "Dit is fantastisch, heel de wereld kijkt naar ons. Ik kreeg al berichten uit Hongkong."
Intrigerend, en ook mooi om te volgen hoe media het oppakken.
Uiteraard wordt 99% het persbericht gewoon overgenomen, helaas zou ik zeggen... in enkele gevallen belt men met Callebaut of in een enkel geval met iemand 'uit het veld'.
Natuurlijk, met een kop als 'roze chocolade ontdekt' of 'wetenschappers vinden roze chocolade uit' heb je je clicks al wel te pakken en ik gun Callebaut hun buzz, het is ook absoluut nieuwswaardig - voor mij wordt het pas interessant als er ook vragen gesteld worden, en uiteindelijk, na verloop van tijd, wens ik ook antwoorden.
Want er is op dit moment veel mysterie...Callebaut schermt zelf met concurrentiegevoeligheid maar ik denk zelf dat de grote chocoladebedrijven echt van elkaar wel weten wat er speelt & ze simpelweg het verhaal van hoe 'roze chocolade' werkt absoluut (op dit moment) niet verspreid willen hebben omdat het allemaal wat complexer is dan nu voorgesteld. Er is natuurlijk helemaal geen afgescheiden categorie 'Ruby cacao' zoals we het nu definiëren. Het zal mogelijk met de hoeveelheid polyphenolen van doen hebben wat ik er nu van begrijp.
Wellicht is het alles terug te voeren en voortbouwend op dingen zoals omschreven in deze patentaanvraag (en zie ook hier)
Leuk, interessant nieuwtje...maar wel pas als we wat verder gaan graven wat mij betreft.
vind het geen mooie kleur