In de Ondertussen van zaterdag 28 december en zondag 29 december vallen mij deze berichten op:

- iedereen weet dat roze koeken niet gezond zijn, schrijft het Parool. Waarom de roze koek - bestaande uit een cakeje en de fondantlaag - toch onverminderd populair blijft, zou een gevolg zijn van 'nostalgie'. Er zijn tal van tussendoortjes die wél gezond zijn, maar ouders weten vaak niet wat ze hun kind kunnen geven. Het Voedingscentrum schiet ze te hulp met een poster. Mis, zeggen voedingsdeskundigen. De poster roept vooral verwarring op (AD) want niet alles staat erop. Eierkoeken bijvoorbeeld. Die mogen niet. Hooguit eens in de week. Rijstwafels mogen ook niet zomaar elke dag, maar waarom dat zo is, begrijpen ouders weer niet.

- de astronauten aan boord van het ruimtestation ISS bakten de eerste 'space cookies' deze week. Vorige maand werd er een speciaal ontwikkelde oven naar het ruimtestation gebracht voor proeven met bakken in gewichtloze toestand: zouden het bolletjes of cilinders worden? Het eerste officiële ruimtekoekje ziet er normaal uit, laten de astronauten zien. Zijn ze lekker? Met het oog op kruimelgevaar mochten de astronauten hun baksel niet proeven. De koekjes gaan in de vriezer en komen terug naar de aarde voor nader onderzoek (RT).

- klimaatverandering raakt ook 's werelds volksgezondheid. In 2019 gingen meer mensen dood aan hitte en extreem weer, inclusief bosbranden, en vervuilde lucht dan voorheen. Ook steken door insecten overgedragen infectieziekten de kop op in gebieden die voorheen er vrij van waren (CNN). Toch staat klimaatverandering maar bij krap 16% van de medische opleidingen wereldwijd op het curriculum (Scientific American). Moeilijk hoeft dat niet te zijn: op 60% van de onderzochte medische opleidingen organiseren studenten zelf al een vorm van klimaateducatie. Ze groeien op met klimaatverandering en zijn verder in het omgaan met hun zorgen dan hun opleiders.

Journalisten van de BBC voelden zich even heel ongemakkelijk; wegens tijdsgebrek stuurde de Britse zender een journalist per vliegtuig naar Zweden voor een interview met klimaatactivist Greta Thunberg. Gelukkig maakte de jonge Zweedse er geen probleem van, vertelt de BBC, omdat ze er niet van uitgaat dat iedereen zich conformeert aan haar manier van leven.
Apeldoorn zou de eerste stad kunnen worden waar geen vuurwerk meer mag worden afgestoken. Logisch, zou je denken, want het is uiterst vervuilend en verstoort mens en dier. Helemaal niet logisch zegt hoogleraar Besturen en Veiligheid Ira Helsloot aan de Radboud Universiteit. Een groot deel van de bevolking is zo dol op vuurwerk dat je het niet zomaar kunt verbieden ook al is het zonder meer verstandig (Algemeen Dagblad).

Heel opvallend nieuws was net voor Kerst te lezen in de Vlaamse krant De Standaard. In Europa worden 3 kerncentrales binnen één maand gesloten - een Zwitserse, een Duitse en een Zweedse. Ze zijn te oud en vernieuwbouw is te duur. Op dit moment gaan echter in heel Europa, zelfs onder tot voor kort nog groene tegenstanders, vele stemmen op voor kernenergie omdat het gebruik van fossiele energie in absolute zin niet blijkt te worden teruggedrongen door wind en zon. Dat leidt tot vergaande overschrijdingen van de CO2-emissies die volgens het akkoord van Parijs nog redelijk zijn. In plaats van 1,5 graad opwarming, stevenen we inmiddels af op ruim het dubbele. Doe dus toch maar wel kernenergie, roepen ook progressieven in koor. Nee hoor, zegt energiebedrijf Vattenfall dat de Zweedse kerncentrale beheert: kernenergie is domweg te duur en daar beginnen we dus niet aan. Over de betekenis van die uitspraak zal de komende jaren nog vaak gesproken worden, verwachten wij (De Standaard).

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken