De uitzending van Radar maandagavond rondom de verwerking van paardenvlees zorgt voor veel onrust in de snackwereld. Daarom doet snackproducent Royaan zijn afnemers een opmerkelijk voorstel: retailers en grossiers mogen de voorraad die zij hebben van producten met vlees van 'onduidelijke herkomst' eenmalig - zonder kosten - omruilen voor de 100% gegarandeerde rundvleesproducten van Van Dobben of Kwekkeboom.

In het persbericht schrijft Royaan:
De premium snacks van Van Dobben en Kwekkeboom bevatten 100% eerlijk en gezond rundvlees. Dat verklaart snackfabrikant Royaan, producent van de twee bekende snackmerken, volgend op verontrustende vragen van consumenten naar aanleiding van de Radar uitzending van 24 maart 2014. Hierin werden tv-kijkers geïnformeerd over de erbarmelijke omstandigheden rondom de verwerking van paardenvlees, onder meer in snackproducten.

In de bitterballen en kroketten van Van Dobben en Kwekkeboom zit geen paardenvlees, alleen 100% kwalitatief hoogwaardig rundvlees dat zorgvuldig geselecteerd is. Van Dobben en Kwekkeboom introduceerden niet voor niets als eerste in Nederland de term ‘rundvleescroquet’.

Algemeen Directeur van Royaan, Bart Bakker benadrukt: “Ons beleid is er al enkele jaren op gericht premium snacks te produceren om zo afnemers in de markt de gelegenheid te bieden om snacks van hoogwaardige kwaliteit te kunnen verkopen. Door de onrust die er in de markt is, bieden wij daarom afnemers, waaronder ook niet-klanten, nu de mogelijkheid om snacks met ingrediënten van onduidelijke herkomst om te ruilen voor hoogwaardige rundvleesproducten van Van Dobben of Kwekkeboom.”


Royaan investeert met de inruilactie in de langetermijnrelatie met bestaande, maar ook nieuwe afnemers. Zou de actie ook niet een beetje zijn ingegeven door het verdringingsoffensief dat concurrent Ad van Geloven vanmorgen in het FD aankondigde?
Dit artikel afdrukken