In het kader van foodlog's sommeliersserie mijn impressie van de eerste drie wijnen.
Zowel bij onze gasten, als bij onszelf is deze eerste selectie van weninig bekende wijnen uitstekend ontvangen.
Wij lieten onze gasten de volgende wijnen proeven:
- wit: Philippe Tessier, la Porte Dorée, AC Cour Cheverny, 2004
- wit, dessert: Domaine du Souch, cuvée Marie Kattalin, élevée en barrique, AC Jurançon 2001
- rood: Domaine Richeaume, Carignan, AC Côtes de Provence, 2003
Onze eerste korte proefimpressies: Cour-Cheverny - Philippe Tessier, la Porte Dorée, AC Cour Cheverny, 2004
Jaren geleden werkte ik al met het onbekende druivenras Romorantin waarvan deze wijn is gemaakt. Net als bij chenin-blanc wordt deze niet altijd door iedereen begrepen omdat hij een smaak heeft die buiten hetverwachtingspatroon van mensen valt. Heeft dus een beetje begeleiding nodig, maar is een verrassing voor ervaren wijndrinkers.
Jurançon - Domaine du Souch, cuvée Marie Kattalin, élevée en barrique, AC Jurançon 2001
Zoet maar met tannines! Complex, gastronomisch en spannend! Hoezo een dessertwijn?
Denk ook eens aan kreeft.... en je hebt een totaal onverwachte smaakervaring.
Carignan - Domaine Richeaume, Carignan, AC Côtes de Provence, 2003
Carignan is vaak ongenaakbaar en moeilijk te temmen. Door inweking van heel rijpe druiven kun je er echter prachtige, onverwachte wijnen van maken. Waarschijnlijk is dat ook hier gedaan.
Prachtige fruitimpressie, machtig en niet te alcoholisch, kortom het beste én het typische van carignan in de goede zin van het woord. Een mooie verrassing.
Tot zover de eerste reactie. Wordt vervolgd!
Roy Pelgrim
Maitre d'Hotel en sommelier
Restaurant Cordial, Oss
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ik vind die Cour-Cheverny van Philippe Tessier juist geweldig! Een hele aparte, minerale smaak waarin je veel net-niet oneetbare vruchten terugproeft (o.a. duindoorn). Hij kan in zijn jeugd nogal zuur zijn, heeft een jaar of vier/vijf nodig om te rijpen. Maar dan is het een schitterende, karaktervolle wijn. Wat ik wel denk is dat het gebied rond Cheverny een beetje aan de koude kant is voor de Romorantin. De Romorantin is een laat rijpende soort en de Loire streek is vaak vrij koel, dus ik denk dat de druif soms teveel moeite heeft om te rijpen. Een grappig voorbeeld: ik dronk een tijdje geleden een Condrieu, schitterend op hout gerijpt, en daarna deze Romorantin. De smaak was bijna identiek, alleen was de Condrieu vetter, rijker aan suikers en had een lagere zuurgraad. Daarom zou het denk ik interessant zijn als de Romorantin in een warm gebied zou worden aangeplant.
Ronald, eens dit is een mooie gelegenheid voor de Nederlandse sommelerie om duidelijk te maken dat wijnkennis mensen zoveel meer kan laten genieten én dat het de moeite en het avontuur loont om je te laten begeleiden! (sorry voor de Wouter Bos-ondertoon .....)
Ik ben misschien niet helemaal de doorsnee restaurantgast maar laat me ook graag leiden. Vorige maand was ik in Nuits St Georges waar ik - na een hele lijst afzichtelijke prijzen van Bourgognes - een 'achter Côtes' op de kaart vond voor een zeer redelijke prijs uit hetprachtige jaar 2002. Ik zocht de begeleiding en kreeg een vette knipoog: het bleek een prima keus voor een prima bedrag!
En die Romorantin: mijn schoonouders waren net helemaal om ... zonder hulp! (waren net terug uit Frankijk om wijn te kopen, helaas: andere streek)
Ik sluit me bij Mariëlla aan: hoe meer informatie, hoe beter. En: hoe reageerden de klanten nu op het feit dat ze een onbekende wijn aangeboden kregen? Is deze actie iets om mee door te gaan? Enz. enz.
Het toeval wil dat ik de Romorantin van Philippe Tessier (2004) waar Roy het over heeft zojuist in mijn glas heb geschonken: hij is vet én floraal, mineraal én boterig, een fris zuur én een zalvend zoetje. Kortom al die tegenstellingen én toch helemaal in balans.
Ik ben heel benieuwd waarbij Roy hem heeft laten proeven!
Enige jaren geleden bracht ik een vakantie door in de Loirestreek rond Cheverny.
Toen ik de eerste keer Romorantin dronk kwam deze wijn mij enigszins vreemd over. Het is een type wijn, waar je even aan moet wennen.
Het is beslist geen allemansvriend.
Romorantin is een typische Loiredruif die vrijwel alleen rond Cheverny voorkomt. De wijn is vief, droog met een apart floraal aroma.
Ed