Op 16 mei maakten Geesje Rotgers en Jaap Hanekamp bekend dat een meetstation van het Landelijk Meetnet Luchtkwaliteit dat ieder uur de ammoniakconcentratie in de atmosfeer meet, te dicht op een pluimveebedrijf staat. Dat kleurt de metingen. Het RIVM zegt die te corrigeren door middel van kalibratie met het uitgebreidere MAN-meetnet. Of dat zinvol is, betwijfelde Nico Gerrits in een opinie op Foodlog.

Het gewraakte meetstation staat in Vredepeel (Limburg). Nu blijkt ook het meetstation van de RIVM in Wekerom (Gelderland) te dicht bij een boerenbedrijf te zijn geplaatst. De buurman blijkt een gedateerd varkensbedrijf dat niet emissie-arm is. Dat zegt onderzoeksjournalist Geesje Rotgers van agrarisch vakblad V-focus in de studio van Nieuwe Oogst TV (zie de video hieronder).

Al op 17 mei merkt boer Frank Luttels op twitter op dat Wekerom eveneens verkeerd geplaatst staat.


In de studio van boerenblad Nieuwe Oogst vertelt Rotgers dat ze uit eerste berekeningen constateert dat de metingen van Wekerom meer ammoniakuitstoot aan boeren toerekenen door de verkeerde plaatsing van het meetstation. Ze gaat de plaatsing van de andere twee stations ook controleren op plaatsing volgens de regels die het RIVM hanteert, maar waar 2 van de 4 stations niet aan voldoen.

Rotgers in de studio van Nieuwe Oogst:In onderstaande video legt het RIVM op de lokatie in Wekerom uit hoe het LML zijn data verzamelt:


Dit artikel afdrukken