Kies voor houdbaar gemaakt vers of - nog beter - diepvries. En als je dan toch Cola wilt, kies dan het minste kwaad. Dat blijken de twee boodschappen van het boek voor wie even luistert en naar het filmpje kijkt dat de krant bij de pre-promo van het boek maakte. In haar eigen NRC maakte Jannetje Koelewijn vandaag een portret van Hertzberger, bij McDonald's natuurlijk.
Hier wat citaten uit het gesprek dat ze met Tonie Mudde van de Volkskrant had. Mudde noteert: "Kijk haar genieten, daar bij de schappen van haar vaste Haagse supermarkt, deze keer met officiële toestemming van het hoofdkwartier van Albert Heijn voor een interview tussen de Super Crunch-ovenfrites en de ambachtelijke quiche met E250, E252 en E262."
Ze blijkt blij met haptomaatjes: "Door de zaadjes slim te veredelen, kunnen we ze alle kleuren van de wereld geven. En nog extra weerbaar maken tegen schimmels en andere parasieten ook. Fantastisch toch?"
Hertzbergers ogen blijken te glinsteren bij het etiket van AH's cordon bleu magnetronmaaltijd: "Yes, conserveermiddelen. Héél goed. Als je die weglaat, moeten we namelijk weer op middeleeuwse wijze de houdbaarheid van eten vergroten. Door wagonladingen zout en suiker toe te voegen. Da's pas ongezond."
En voor wie het nog niet had begrepen: vers zorgt voor meer derving dan houdbaar, zodat het tot voedselverspilling leidt.
Onmiddellijk kwam er vanochtend een reactie van eet- en leefstijlcoach Ralph Moorman die niet van e-nummers houdt. Ook hij maakt inmiddels kant-en-klare maaltijden die helpen bij de emancipatie (jazeker: zelf koken kost tijd, is gemiddeld genomen niet bijster lekker of gezond en blijkt nog verrassend vaak een vrouwentaak) en een gezonder eetpatroon, maar gebruikt daarvoor milde conserveringstechnieken waar geen E-nummers meer voor nodig zijn. Ik mag niet linken naar zijn tekst, zegt hij. Kom op zeg, Hertzberger en hij zijn het grotendeels eens, maar ze maken de verschillen groot zodat het net is of ze iets te katten hebben. Een kniesoor die daar op let, want boeken en gezonde maaltijden moeten wel over de toonbank.
Dit zegt Hertzberger:
Moorman kun je via dit iframe lezen:
Ode aan de E-nummers kun je bestellen via bol.com. Een uitgebreid interview met de auteur over haar grootste ontdekkingen en verbazingen bij het onderzoek voor haar boek volgt eind deze maand op Foodlog en Café Weltschmerz. Het zal ongetwijfeld ook gaan over de reacties bij het verschijnen ervan. E-nummers blijven zorgen voor theater. Media smullen daarvan.
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ik vraag mij af wie welke E-nummer informatie hanteert.
Als consument is er naast het door velen verguisde boekje van Corinne Gouget niet veel anders te vinden dan de geruststellende berichten afkomstig van de levensmiddelen en cosmetica industrie dat alle E-nummers onschadelijk zijn. Misschien wel, maar die bijwerkingen dan?
Kijk toch even in de laatste kolom van de E-nummer tabel die het onafhankelijke Scienta Nova heeft gepubliceerd.
E-nummer tabel (pdf)
Bron: Scienta Nova
Het lijkt mij zinvol dat er ook iemand bij Paauw en Witteman aanschuift die de zin van deze vragen begrijpt.
#68 Gonneke,
>> wat gebeurt er dan met de stapeling van de enkele nummers en met de combinatie en stapeling van verschillende stoffen door elkaar? <<
Die vragen zijn al wel eerder aan de orde gekomen, maar daar kan blijkbaar niemand antwoord op geven... Voor mij is dat in ieder geval een reden om E nummers zoveel mogelijk te vermijden.
Ik heb me er helemaal doorheen gewerkt, alle commentaren, om er zeker van te zijn dat het inderdaad niet genoemd werd. Ik kwam het een keer tegen als een terzijde (weet even niet meer bij wie, ik denk bij Ron Slaats ). Mijn punt is: ik wil nog wel, for discussions sake, aannemen dat alle gecontroleerde E-nummer additieven veilig zijn in de onderzochte doses. Ik neem aan dat er van alles een LD50 is bepaald (letale dosis bij 50% van de proefpersonen/-dieren) en dat er is bepaald welke bijwerkingen er kunnen optreden en tegen welke kans en dat aan de hand daarvan een veilige limiet is vastgesteld. Maar wat niet is getest, voor zover ik weet, is wat er gebeurt bij stapeling. Wanneer iemand als Rosanne Hertzberger met over-enthousiasme voornamelijk of zelfs enkel producten gebruikt die industrieel zijn bereid en verrijkt met zo veel mogelijk E-nummer additieven, wat gebeurt er dan met de stapeling van de enkele nummers en met de combinatie en stapeling van verschillende stoffen door elkaar? Hoe beïnvloeden deze stoffen elkaar? Wat gebeurt er met de veiligheid als je vanuit diverse bronnen dagelijks alles bij elkaar meer binnenkrijgt dan de ''toegestane'' dosis? Het is, die keuring van additieven, inderdaad een ''enge wetenschap''. Het is, sterker gezegd, olifantenwetenschap. (Weet je wel, van die parabel waarin 10 blinde wetenschappers elk een stukje van een olifant onderzoeken en met de meest vreemde uitkomsten komen, maar geen daarvan zegt ''olifant''. Ik schreef er eens een blog over.)
En natuurlijk inderdaad: de vraag naar de invloed op ons microbioom en onze darmgezondheid.
Er zijn deskundigen (en niet alleen kruidenvrouwtjes!)die aan de darm een de functie van soort tweede stel hersenen toekennen. Hoe zou schade aan het microbioom de functie van de hoofd-hersenen beïnvloeden?
Inderdaad Nard, jij houdt het als TNO-er en voedingsman tenminste op het spoor van de enige vraag waar (bijna) niemand het ooit over heeft, maar waar deze draad in #1 mee begon: hoe zit het met met al die vieze beestjes die toch juist ook best wat goeds voor onze buik en weerbaarheid lijken te doen?
Het is dé vraag waar het in de al twee - of waren het er drie? - decennia durende oorlog over E-nrs niet (of nauwelijks) is gegaan.