De koning der Franse kazen, de roquefort, wil niet aan de Nutri-Score. En dus belegden schapenhouders, kaasmakers en politici afgelopen maandag een persconferentie in de Zuid-Franse plaats Millau (Aveyron) waar de kaas gemaakt wordt. Omdat de kaas vrij veel zout (1,5 tot 1,8 gram per ons) en vet (30 gram per ons) bevat, krijgt de van rauwe schapenmelk gemaakte kaas een rode E als Nutri-Score. Dat zal consumenten ertoe brengen de kaas als zeer ongezond links te laten liggen, vrezen de makers. Ze zien nu al een terugval in de verkopen.

De producenten komen dan ook in het geweer. Net als de Italiaanse Parmezaanse kaas en de Spaanse olijfolie moet de roquefort vrijgesteld worden van het voedselkeuzelogo, vinden ze. Roquefort is immers een product dat aan heel strenge eisen voldoet. "Het is zeer onrechtvaardig" zegt Sébastien Vignette, secretaris-generaal van de confederatie van Roquefort op franceinfo. "Een industrieel kan heel goed het recept van zijn sterk bewerkte product wijzigen, zoetstoffen gebruiken in plaats van suiker of chemische conserveringsmiddelen, zonder dat er iemand iets van zegt. [..] En dan haal je het langs de Nutri-Score en kan er zelfs, dankzij dat, een A uitkomen," vervolgt hij verontwaardigd.

Voor de roquefortmakers is aanpassen van hun receptuur of proces geen optie. Zij zijn gehouden aan een strikt 'lastenboek' om hun kaas als Appellation d'Origine Protégée (AOP) in de markt te mogen zetten. Daar hoort een afbakening van het gebied bij waar de kaas gemaakt mag worden, een al generaties lang doorgegeven hoeveelheid kennis en rauwe schapenmelk als uitgangspunt. Jaarlijks verkoopt de AOP Roquefort 7.000 ton kaas, waarvan een kwart naar het buitenland gaat. Mocht hun gewaardeerde product voortaan met een E door het leven moeten gaan, dan zullen veel consumenten 'om de verkeerde redenen' voor andere, kwalitatief mindere (en minder beschermde) kazen gaan vrezen de makers.

Bovendien, stellen ze, wordt de Nutri-Score berekend op basis van 100 gram. Maar de gemiddelde portie is zo'n 30 gram, zegt diëtist en voedingsdeskundige Marie-Hélène Veyrie in France3régions. "Mijn grootvader is uit 1927. Hij at iedere dag roquefort, was kerngezond en is 87 geworden. Ik denk niet dat roquefort die rode E verdient."

Binnen de EU hebben België, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Spanje en Zwitserland al definitief voor de invoering van de Nutri-Score gekozen. Nederland ook, al loopt de invoering zeer geruime vertraging op en is die nu voorzien voor midden 2022. Italië verzet zich, met nog 6 andere landen, het felst tegen een Europa-brede invoering omdat het icoonproducten uit het land bedreigt . De Europese Commissie streeft naar invoering van een uniform voedselkeuzelogo voor de hele EU vóór 2024.
  • Deel
Druk af