De koning der Franse kazen, de roquefort, wil niet aan de Nutri-Score. En dus belegden schapenhouders, kaasmakers en politici afgelopen maandag een persconferentie in de Zuid-Franse plaats Millau (Aveyron) waar de kaas gemaakt wordt. Omdat de kaas vrij veel zout (1,5 tot 1,8 gram per ons) en vet (30 gram per ons) bevat, krijgt de van rauwe schapenmelk gemaakte kaas een rode E als Nutri-Score. Dat zal consumenten ertoe brengen de kaas als zeer ongezond links te laten liggen, vrezen de makers. Ze zien nu al een terugval in de verkopen.
De producenten komen dan ook in het geweer. Net als de Italiaanse Parmezaanse kaas en de Spaanse olijfolie moet de roquefort vrijgesteld worden van het voedselkeuzelogo, vinden ze. Roquefort is immers een product dat aan heel strenge eisen voldoet. "Het is zeer onrechtvaardig" zegt Sébastien Vignette, secretaris-generaal van de confederatie van Roquefort op franceinfo. "Een industrieel kan heel goed het recept van zijn sterk bewerkte product wijzigen, zoetstoffen gebruiken in plaats van suiker of chemische conserveringsmiddelen, zonder dat er iemand iets van zegt. [..] En dan haal je het langs de Nutri-Score en kan er zelfs, dankzij dat, een A uitkomen," vervolgt hij verontwaardigd.
Voor de roquefortmakers is aanpassen van hun receptuur of proces geen optie. Zij zijn gehouden aan een strikt 'lastenboek' om hun kaas als Appellation d'Origine Protégée (AOP) in de markt te mogen zetten. Daar hoort een afbakening van het gebied bij waar de kaas gemaakt mag worden, een al generaties lang doorgegeven hoeveelheid kennis en rauwe schapenmelk als uitgangspunt. Jaarlijks verkoopt de AOP Roquefort 7.000 ton kaas, waarvan een kwart naar het buitenland gaat. Mocht hun gewaardeerde product voortaan met een E door het leven moeten gaan, dan zullen veel consumenten 'om de verkeerde redenen' voor andere, kwalitatief mindere (en minder beschermde) kazen gaan vrezen de makers.
Bovendien, stellen ze, wordt de Nutri-Score berekend op basis van 100 gram. Maar de gemiddelde portie is zo'n 30 gram, zegt diëtist en voedingsdeskundige Marie-Hélène Veyrie in France3régions. "Mijn grootvader is uit 1927. Hij at iedere dag roquefort, was kerngezond en is 87 geworden. Ik denk niet dat roquefort die rode E verdient."
Binnen de EU hebben België, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Spanje en Zwitserland al definitief voor de invoering van de Nutri-Score gekozen. Nederland ook, al loopt de invoering zeer geruime vertraging op en is die nu voorzien voor midden 2022. Italië verzet zich, met nog 6 andere landen, het felst tegen een Europa-brede invoering omdat het icoonproducten uit het land bedreigt . De Europese Commissie streeft naar invoering van een uniform voedselkeuzelogo voor de hele EU vóór 2024.
De producenten komen dan ook in het geweer. Net als de Italiaanse Parmezaanse kaas en de Spaanse olijfolie moet de roquefort vrijgesteld worden van het voedselkeuzelogo, vinden ze. Roquefort is immers een product dat aan heel strenge eisen voldoet. "Het is zeer onrechtvaardig" zegt Sébastien Vignette, secretaris-generaal van de confederatie van Roquefort op franceinfo. "Een industrieel kan heel goed het recept van zijn sterk bewerkte product wijzigen, zoetstoffen gebruiken in plaats van suiker of chemische conserveringsmiddelen, zonder dat er iemand iets van zegt. [..] En dan haal je het langs de Nutri-Score en kan er zelfs, dankzij dat, een A uitkomen," vervolgt hij verontwaardigd.
Voor de roquefortmakers is aanpassen van hun receptuur of proces geen optie. Zij zijn gehouden aan een strikt 'lastenboek' om hun kaas als Appellation d'Origine Protégée (AOP) in de markt te mogen zetten. Daar hoort een afbakening van het gebied bij waar de kaas gemaakt mag worden, een al generaties lang doorgegeven hoeveelheid kennis en rauwe schapenmelk als uitgangspunt. Jaarlijks verkoopt de AOP Roquefort 7.000 ton kaas, waarvan een kwart naar het buitenland gaat. Mocht hun gewaardeerde product voortaan met een E door het leven moeten gaan, dan zullen veel consumenten 'om de verkeerde redenen' voor andere, kwalitatief mindere (en minder beschermde) kazen gaan vrezen de makers.
Bovendien, stellen ze, wordt de Nutri-Score berekend op basis van 100 gram. Maar de gemiddelde portie is zo'n 30 gram, zegt diëtist en voedingsdeskundige Marie-Hélène Veyrie in France3régions. "Mijn grootvader is uit 1927. Hij at iedere dag roquefort, was kerngezond en is 87 geworden. Ik denk niet dat roquefort die rode E verdient."
Binnen de EU hebben België, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Spanje en Zwitserland al definitief voor de invoering van de Nutri-Score gekozen. Nederland ook, al loopt de invoering zeer geruime vertraging op en is die nu voorzien voor midden 2022. Italië verzet zich, met nog 6 andere landen, het felst tegen een Europa-brede invoering omdat het icoonproducten uit het land bedreigt . De Europese Commissie streeft naar invoering van een uniform voedselkeuzelogo voor de hele EU vóór 2024.
Hoezo veel zout?
'Omdat de kaas vrij veel zout (1,5 tot 1,8 gram per ons) en vet (30 gram per ons) bevat, krijgt de van rauwe schapenmelk gemaakte kaas een rode E'
In ieder geval minder zout dan Serranoham (5%), Old Amsterdam (35 vet 2,3 zout) of AH Sappige magere rookworst (19g vet, 2,2g zout bij slechts 16g eiwit), waarvan er hier veel door de stamppotten gaan.
Maar let op, wat zout lijkt hoeft niet zout te zijn zoals 100 gram Grana Padano, 30g vet, 33g eiwit bij slechts 1,5g zout. Veel eiwit bij weinig zout en vet als je het vergelijkt met de rookworst.
Voor dezelfde hoeveelheid eiwit (33g) heb je ruim 200g rookworst nodig en krijg je er maar liefst 40g vet en 4,5g zout bij.
Even los van deze discussie: Zo'n voedingsdeskundige moet toch weten dat n=1 geen argument is?
Ook de Franse minister van landbouw bemoeit zich ermee en roept op tot een herziening van de nutriscore opdat Franse specialiteiten niet weggeconcurreerd worden door minder traditionele producten en high processed food.
Nutri-Score:// Denormandie appelle à «revoir la méthodologie»
Ik denk dat, ook al scoort roquefort Z, het niet met zo'n vaart zal lopen. Ik heb tot nu toe niets geproefd wat in de buurt komt van roquefort. Is al wat meer bekend hoe de nutriscore het aankoopgedrag beïnvloed van consumenten?
(Off topic: Viala Julien is een schapenboer die melk levert voor de roquefortkaasjes. Via zijn Twitter account laat hij zijn dagelijkse werkzaamheden zien en de mooie omgeving waarin zijn schapen grazen. Leuk om te volgen.)
Een bakje chips en een koud glas cola?
Hou ik het toch maar op mijn glas rode wijn en wat roquefort.
Ben er al 80 me geworden en het smaakt nog steeds uitstekend.
Die kaas is erg zout én smaakvol. Je moet er inderdaad geen 100 gram per dag van eten, maar dat doe je toch ook niet met ansjovis? M.i. komt hier een beperking van nutriscore aan het licht, zelfs meer dan dat.