Volgens Vonk zijn zelfs vleeseters geen hufters. Ze weten alleen nog niet hoe de wereld in elkaar zit. Vonk legt dat uit aan de hand van een vergelijking, waarin ze Sylvia Witteman betrekt:
Stel dat mensen in hun achtertuin varkens houden in kleine donkere hokken, op roostervloeren zonder stro. De buren verderop en hun kinderen hebben honger, want hun tuin wordt gebruikt om het varkensvoer te verbouwen, waardoor ze zelf nauwelijks eten hebben. De varkenspoep wordt uitgestrooid over de hele wijk en vervuilt het water van alle bewoners. De varkenshouders zitten vrolijk te barbecuen en zeggen: ‘Tja, rot joh, maar het is gewoon lekker!’
Als je het zo voorstelt, is het duidelijk dat de vleeseters (wij westerlingen, in de analogie) asociale lomperiken zijn. In Het lekkerste dier vindt zelfs liefhebster Sylvia Witteman: ‘Wie nu nog varkensvlees uit de bio-industrie koopt, verdient het om de rest van zijn leven met veertig mede-asocialen in een stilstaande lift te worden opgesloten en gevoederd te worden met doodgekookte elleboogmacaroni.’
Zouden de lezers hier hun reactie eens willen geven op Vonk's tekst? U kunt hem hier lezen of downloaden.
Ik heb zelf een artikel in voorbereiding over de emoties en het gebrek aan rede rond vlees. Wilt u dus zeggen wat u vindt en waarom? Ik wil het nl. graag kunnen gebruiken, met uw naam en toenaam.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
B D = Brabants Dagblad? Heb je een scan of link?
Het Artikel van Roos Vonk in het B D
Pak de goede voornemens aan wil ik eens op Reageren
Het is natuurlijk altijd goed als je er voor gaat om de Goede Voornemens in het Leven op te volgen om of Gezond te blijven of langer te Leven als het daar op aan komt
Maar helemaal hebt je het nooit in de hand het zijn niet alleen Goede Voornemens om wat van je Leven te maken je moet ook het Geluk mee hebben in je Leven dat het wil lukken
Dongen
ps dat laatste was dus geen voorbeeld van een vegetarisch dieet, maar wel een van een sterk vleesbeperkt... en met die notie dat dit Maltezer diëet uit de 50/60er jaren ook veel granen behelsde...
@Marc: je boodschap van bewust consumeren en leven en je niet overgeven aan overdaad en wellust springt eruit.
Een kenmerk van veel vegetariërs is, dat ze bewust(er) met hun leven lijken om te gaan - minder roken, minder junkfood, mediteren, geitewollen i.p.v. plastic sokken, etc.
De bewuste vleeseter - zoals jij - doet dat mogelijk ook.
Het zijn de zuipende en rokende kiloknallers die uit hun voegen barsten. En de intolerante vega-extremisten, die overkoken van stress en te hoge stralingsniveaus door hun verre vliegreizen naar Nepal en klimaatconferenties.
Vlees eten is niet principiëel ongezond, vegetarisch eten ook niet. Het is het totaalplaatje dat telt, en het lijkt dat variatie, zelfbeperking en bewust leven doén leven.
Zoals ook duidelijk wordt uit weer een mooie analyse van Denise Minger. Zij ontrafelt de studie van Fung e.a., die tot de scheve conclusie komen (op basis van hun data) dat vleesetende mensen met een koolhydraatbeperkt diëet een veel grotere kans lopen op kanker en hart-en vaatziekten dan vegetariërs met een koolhydraatbeperkt diëet.
Al zijn er misschien wel betere studies aan te wijzen dat een vegetarische levenswijze gezonder is dan een rood-vleesetende (denk bijv. aan het fameuze Maltezer Mediterrane diëet met 300 gram vlees per week, en kilo's fruit en groenten met veel pitten en kruiden).
Hendrik, je lijkt wel mezelf tijdens een week houthakken. Als jullie binnenkort met z'n allen bij ons aan de grens komen wonen en de afstand Groningen-Hasselt van gelijke orde zal zijn als die van Eindhoven-Hasselt, dan wil ik graag eens ne Achel met u gaan drinken.