Zo'n wijn werd door de aanwezige proevers beter gevonden dan de Fat Bastard, een gemiddelde rosé uit de Languedoc. Weg argument dus voor de Franse wijnmakers die mengrosé met succes hebben weten te verbieden.
Ik ben benieuwd of Kleyn en Sauerbier hun resultaten hebben aangeboden aan Eurocommissaris mevrouw Fischer-Boel die ook een einde wilde maken aan de kul dat rood en wit niet gemengd mogen worden. Rosé de Provence, bijvoorbeeld, zal altijd zichzelf blijven en is niet te maken door rood en wit bij elkaar te gieten. Dat geldt ook voor de wonderlijk lekkere onbekende rosés die in midden Frankrijk gemaakt worden van Pinot Noir druiven en blends van minder bekende rode druivensoorten.
Rosé-liefhebbers moesten maar eens op zoek gaan naar de lichte rose van Chateaumeillant uit de Cher.
En die miljoenen lichtrode hectoliters uit de Languedoc-Roussillon?
Onno, vertel, hebben jullie de resultaten even in het Engels vertaald voor mevr. Fischer? Ze leest immers geen Nederlands en zij zal het dossier moeten heropenen.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ik ben geen wijnkenner. Toch begreep ik van Dick dat rose, rood en wit gewone typeaanduidingen zijn. Deze aanduidingen hebben dus niets te maken met een (beschermd) productieproces, maar alles met de kleur. Deze typeaanduiding is niet warenwettelijk beschermd, nog onderdeel van een branch-code of merk. Kortom een rood-wit mengsel mag gewoon de naam rose krijgen!
Ik als niet-kenner ben het ook helemaal niet eens met de originele tekst. Zelfs als we aan mogen nemen dat Fat bastard een gemiddelde rosé is, dan kun je niet zeggen dat mengen een lekkerder rosé oplevert. Een mengsel van rode en witte wijn is immers geen rosé meer, zoals ook al eerder hier werd opgemerkt. Ik ben het dan ook met Nick Trachet eens en vind dat er hiervoor een aparte benaming moet komen.
Fat Bastard van 2006 als gemiddelde norm voor rosés? Sorry, Fat bastard is een middelmatige rosé met een onaangenaam zuurtje... Eentje uit 2006 moet dan haast wel tot de categorie NTZ (niet te zuipen) horen...
Dick, Chianti's met witte druiven erin zijn wel erg zeldzaam geworden. Ooit was het verplicht, maar die tijd is lang voorbij. Maar er bestaan nog andere voorbeelden: in de Côte Rôtie mag viognier (wit) aan de syrah (rood) worden toegevoegd. Maar net als in de Chianti komt het nauwelijks voor.
Vin gris, vinho verde
en vergeet pelure d'oignon niet