Chinese kant-en-klaarmaaltijden die verkocht worden in restaurants en supermarkten bevatten extreem veel zout. De Britse campagnegroep Action on Salt ging bij zes Chinese restaurants langs in de Chinese wijk in Londen, en haalde daar meer dan 150 verschillende maaltijden af. Een laboratorium onderzocht het zoutgehalte van de gerechten. In 56% van de maaltijden bleek meer dan 3 gram zout te zitten, de helft van de voor volwassenen aanbevolen maximale hoeveelheid van 6 gram zout per dag. Uitschieter bleek de Beef in Black Bean Sauce-maaltijd van restaurant Wong Kei. Wie die eet mag volgens de normen twee dagen lang niets anders meer eten omdat er tweemaal de maximaal aanbevolen dagdosis zout in zit, "net zoveel als in 5 BigMac's", zegt Action on Salt.

Chinese kant-en-klaarmaaltijden uit de supermarkt varieerden in zoutgehalte. Van de 141 geanalyseerde maaltijden, had 43% een hoog zoutgehalte. Zoet-zure gerechten bevatten over de hele linie wat minder zout.

De actiegroep vindt dat er een rode waarschuwingssticker op Chinese maaltijden moeten komen.

Groot-Brittannië was ooit koploper in zoutreductie. Tot 2011 bespaarde de Britse gezondheidszorg jaarlijks £1,5 miljard aan zorgkosten doordat zoutreductie het land, volgens modelmatige berekeningen, 18.000 beroertes en hartaanvallen bespaarde. In 2016, klaagt Action on Salt, kreeg overheidsinstantie Public Health England (PHE) de verantwoordelijkheid om het zoutgebruik in Engeland verder terug te dringen. Maar PHE zou zijn taak hebben laten sloffen. Er zijn geen rapportages over vorderingen en er zijn er ook geen nieuwe doelen gesteld. PHE gooit er met de pet naar, zegt Action on Salt met zoveel woorden.

In Nederland zijn wel rapportages beschikbaar. Bij ons lijken de ambities om zoutreductie te realiseren groter dan de feitelijke resultaten. Hier wordt gezegd dat na het oogsten van het 'laaghangend fruit' - gemakkelijke reducties - het proces vertraagt. Brood waar al veel zout uit is gehaald, kan bijvoorbeeld niet nog veel zoutlozer. De Britse actie laat vermoedelijk zien dat er altijd nog laaghangend fruit te vinden valt.
Dit artikel afdrukken