Een daling van de nutritionele waarde van plantaardig voedsel en vis, is een goede reden om rood vlees (rund, varken, schaap, geit, paard) te blijven eten voor je gezondheid. Dat beweert professor Alice Stanton (cardiovasculaire farmacologie) van het Ierse Royal College of Surgeons.
Ze zal voorafgaand aan een toespraak op de Oxford Farming Conference morgen (dinsdag 7 januari) ministers, boeren en milieuactivisten vertellen dat wezenlijke voedingsstoffen in een aantal groenten, fruit en granen de afgelopen 50 jaar met wel 50 procent zijn gedaald. Dat zou komen omdat boeren proberen te voldoen aan de vraag naar goedkoop voedsel.
"Plantaardig voedsel is de afgelopen 50 jaar tot 50 procent minder vitaminen en belangrijke elektrolyten gaan bevatten vanwege selectie op variëteiten die een hoge opbrengst opleveren en er mooi en eenvormig uitzien zodat ze er in de winkel goed bijliggen. Ze zijn helaas niet geselecteerd op hun gehalte aan voedingsstoffen", zegt ze in The Guardian. Wekelijks twee tot vier keer een stukje rood vlees zou helpen tekorten te voorkomen en beschermen tegen hartaanvallen, beroertes en kanker. Voor kleine kinderen (tot 4 jaar) vindt ze rood vlees een verplicht onderdeel van hun menu. Stanton maakt duidelijk dat ze niets tegen veganisme heeft, maar ook niet wil zwijgen over voedingskundige gevolgen daarvan.
The Guardian - Red meat plays vital role in diets, claims expert in fightback against veganism
Ze zal voorafgaand aan een toespraak op de Oxford Farming Conference morgen (dinsdag 7 januari) ministers, boeren en milieuactivisten vertellen dat wezenlijke voedingsstoffen in een aantal groenten, fruit en granen de afgelopen 50 jaar met wel 50 procent zijn gedaald. Dat zou komen omdat boeren proberen te voldoen aan de vraag naar goedkoop voedsel.
"Plantaardig voedsel is de afgelopen 50 jaar tot 50 procent minder vitaminen en belangrijke elektrolyten gaan bevatten vanwege selectie op variëteiten die een hoge opbrengst opleveren en er mooi en eenvormig uitzien zodat ze er in de winkel goed bijliggen. Ze zijn helaas niet geselecteerd op hun gehalte aan voedingsstoffen", zegt ze in The Guardian. Wekelijks twee tot vier keer een stukje rood vlees zou helpen tekorten te voorkomen en beschermen tegen hartaanvallen, beroertes en kanker. Voor kleine kinderen (tot 4 jaar) vindt ze rood vlees een verplicht onderdeel van hun menu. Stanton maakt duidelijk dat ze niets tegen veganisme heeft, maar ook niet wil zwijgen over voedingskundige gevolgen daarvan.
#61 hoi Dick Veerman , ik suggereerde niet heel veel hoor en ben het grotendeels met je eens, sterker, ik suggereerde eigenlijk niets. Echter dit stukje, (met welke intentie dan ook overgenomen) steekt overal de kop op en ik erger me dan een beetje aan het platform wat geboden wordt en dan vaak ZONDER de vermelding op voorhand van belangenverstrengeling, die moet een lezer dan raden, dat is funest voor ieder "gesprek" omdat daarmee het speelveld ongelijk wordt. Maar ik snap de strekking, ik lees met veel plezier en interesse snel verder in FL
#59, Bert Vandenberg , zoals je ziet brengen we het bericht tussen '...'. En we namen het op omdat we juist de waanzin graag bespreken hier. Zie ook deze berichten op Foodlog:
- Vlees is (on)gezond. Hoe kan dat (en daarna ging Harvard weer los, precies zoals dat artikel min of meer al voorspelde: normatief)
- Niks roomboter en rundvlees tegen Corona (wat volkomen flauwekul is)
- Is het wijs om te zeggen dat er geen bewijs is dat gezond eten helpt om virussen te bestrijden
Wat we proberen, is op kenleer gebaseerd: weet een onderzoeker wel wat hij of zij zelf beweert?
Dat gaat echt beyond directe financiële belangen, zoals jij suggereert. Het zit dieper: waarheid is een gedachte die voortkomt vanuit een perspectief. Dat perspectief moet je zien te achterhalen. Zo kijkt Foodlog naar dergelijke uitspraken, nu eens direct dan weer eens indirect (zoals hier) zodat zich het gesprek zich kan ontwikkelen.
#59 Jammer dat mevrouw professor Alice Stanton de toegevoegde waarde van vlees als zodanig verwoord heeft en ook nog een persoonlijk belang had. Allemaal niet goed te praten en goed dat het op FL ter sprake komt.
Toch blijf ik bij mijn overtuiging dat vlees (rood, niet rood, wat dan ook) naast zuivel en eieren een onmisbare toegevoegde waarde heeft. De nodige hoeveelheid zal per situatie verschillen.
Dat er mensen zijn die denken dat er vitamine B12 in zeewier zit en/of dat vitamine B12 pilletjes/shots vergelijkbaar zijn met ' in het wild voorkomende' vitamine B12 helemaal tof. Dat ik mij schuldig zou moeten voelen over mijn eetgewoontes, ach dat is in FL al genoeg besproken.
Graag ook je bron blijven controleren FL. Al de volgende dag moest de Guardian een voorbehoud maken op het reeds geplaatste artikel (ook slordig trouwens).
"Stanton has a significant interest in Devenish Nutrition, a global agri-technology company dealing in feed for livestock."
en
"This article was amended on 7 January 2020 to add a reference to Stanton’s interest in Devenish Nutrition." (Tapper, 2020 - The Guardian)
Davendish Nutrition is een groot Iers/Amerikaans veevoeder bedrijf. Zij (Alice Stanton) vindt het dus nodig via dergelijk publicaties vooral haar persoonlijke belang te promoten, dat mag, maar is natuurlijk doodeng, en zie hier, nog gelukt ook!
Overigens haar "belang" is inderdaad behoorlijk: Director of Human Health at Devenish Nutrition.
Wel knap van Davendish, inderdaad hulde ?
Het betreft hier overigens helemaal geen "onderzoek" maar een losse mening van een directielid van een diervoederbedrijf tijdens een niet officiele toespraak op een zwaar gesponsorde Agri-Beurs; Oxfort Farming Convention.
Zij trekt op persoonlijke titel en volstrekt onverantwoord (in wetenschappelijke zin) in haar toespraak en bijbehorend (beurs-)interview het kolossale onderzoek en recente, uiterst gebalanceerde advies van de Lancet Food Commission (peer-review en onderschreven door 37 officieel betrokken wetenschappers en instituten wereldwijd) in twijfel zonder enige onderbouwing. (Food Planet Health Healthy Diets From Sustainable Food Systems, n.d.)
Arend, dank voor die reminder, want die is zeker boeiend. Met dank aan Gert van der Hoek, was Loladze hier in 2017 al te lezen. Er is overigens meer van dat type onderzoek, zie Myers et al.
Die Eos (#54) is natuurlijk ook weer grappig: het mag niet waar zijn dat vlees niet ongezond is.