image

Ik heb het nooit gehad op supermarkten. In mijn jonge jaren kon ik er nog mee weg, omdat je er zonder veel schuldgevoel proletarisch winkelen kon gaan. Maar sinds die supers ook bijv. Fairtrade zijn gaan verkopen (en een steeds belangrijker deel van de totale omzet van die producten aan de huisvrouw brengen) is het zelfs in "progressieve kringen" een "nono" geworden over de wantoestanden achter de distributiegiganten te durven spreken.

In de Engelse krant "The Telegraph" woedt al enkele dagen discussie over de rol die supermarkten spelen bij het uitpersen van de voedselproducent t.v.v. hun winstcijfers.

A watchdog with legal powers to stop the exploitation of farmers and other small suppliers by the UK's biggest supermarkets should be created as soon as possible, a high-profile group of MPs, pressure groups and think tanks said this weekend.

Dit soort thema's ontlokt op Foodlog veelal weinig enthousiasme of reacties. Zijn wij nederdietschen te beschaafd? Of is de nood hier minder groot dan in de UK?

Dit had overigens de vrijdaggrap kunnen zijn (en deze keer een goeie...) : In the Eighties a joke used to do the rounds of food manufacturers: "What is the difference between a member of J Sainsbury's buying team and a terrorist?" Answer: "You can negotiate with a terrorist."

Komt ook uit de Telegraph. Hier het volledige artikel: "Suppliers suffer from supermarket price cuts". Het prentje hierboven haalde ik daar.

In België is Hasselaar én ex-NAVO secretaris-generaal Willy Claes enkele maanden geleden lid geworden van de Raad van Bestuur van Carrefour. FOOD WARS! De term komt van de Britse hoogleraar Tim Lang en lijkt hier meer dan op zijn plaats.

UPDATE (zaterdag 8/9/07):

Ik heb mijn licht opgestoken over wat die eindprijs voor de aardbeienteler betekent.

Je vindt de bevindingen onder 'meer'.

Voor alle duidelijkheid, dit zijn cijfers voor Vlaanderen, zoals bij elkaar gebracht door het Vlaams Informatiecentrum over Land- en Tuinbouw

Evolutie van de prijs aan producent voor de voornaamste fruitteelten, euro per kg, 1998-2004

image

Gemiddelde financiële resultaten van de gespecialiseerde tuinbouwbedrijven, 2001-2003

image

Structuur van de kosten per ha voor de fruitbedrijven, 2003

image

Conclusie: De toegerekende lonen van de familiale arbeidskrachten maakten 25% uit van de totale kosten. Dus, wanneer je de prent bij het hoofdartikel bekijkt, vergallopeer je niet aan wat daar geschreven staat bij wat aan de boer wordt uitbetaald. Uiteindelijk blijft daarvan slechts een kwart bij het gezin. Dat laatste is heel belangrijk. Het gaat hier niet om het loon van één persoon. Tel daar nog eens de belastingen etc... vanaf.

Een bevriende boer is er na enkele jaren in ieder geval mee gestopt aardbeien te telen.

Dit artikel afdrukken