Het wetsontwerp heeft betrekking op verse producten als groenten, vlees, eieren, zuivel en honing. Supermarkten moeten 51% van hun assortiment lokaal inkopen en dat met herkomstetikettering zichtbaar maken.

Het wetsvoorstel wordt onder meer gesteund door de Federation of Food Industry Trade Unions. Voorzitter Dragos Frumosu: “We willen meer Roemeense producten in het schap, we willen dat Roemeense producenten worden gerespecteerd. Natuurlijk willen we geen wet die de Roemeense producent bevoordeelt, maar wel een wet die voor de Roemeense producent een gelijk speelveld creëert met producenten uit andere lidstaten.”

Maar daar zit precies het heikele punt. “Er is geen twijfel aan dat dit wetsvoorstel in strijd is met de Europese wetgeving”, stelt Lara Skobilov, expert in voedingsrecht. De Europese wetgeving beschermt het vrije verkeer van goederen tussen EU-lidstaten en verbiedt protectionistische maatregelen die producten uit andere EU-lidstaten weren. De EU tikte eerder al Ierland en Duitsland op de vingers toen zij met speciale labeling hier inbreuk op maakten.
Dit artikel afdrukken