image

Rode wijn alsook rode wijn, waaruit de alcohol is verwijderd, heeft een gunstig effect op de slagaderen van patiënten met kransvatziekten. Stop the presses!
We weten al dat rode wijn goed is voor hart en vaatziekten vanwege o.a.
resveratrol, maar dat dit ook werkt als de wijn geen alcohol heeft was tot nu toe nog onbekend.
Dit is de conclusie van een klein Grieks onderzoek. Aan het twee dagen durende onderzoek namen vijftien patiënten met kransvaatziekten deel. In willekeurige volgorde kregen ze de ene dag 250 ml rode wijn en de andere dag 250 ml rode wijn zonder alcohol. Stijfheid van de slagaderen en de bloeddruk werden gemeten voor inname en 30, 60 en 90 minuten na inname.

Beide vormen van de wijn verminderden significant de stijfheid van de vaten. Dit hield aan tot 90 minuten na inname. De systolische bloeddruk in de arm veranderde niet, maar de centrale systolische bloeddruk nam significant af met 7,4 mmHg bij de gewone wijn en met 5,4 mmHg bij de alcoholvrije variant. De diastolische bloeddruk nam zowel in de arm als centraal significant af bij beide dranken. Volgens de onderzoekers zouden deze effecten voornamelijk te danken zijn aan de antioxidanten en resveratrol, in de rode wijn.

Dat geeft dus een uitkomst voor mensen die een probleem hebben met alcohol. Persoonlijk drink ik liever de wijn mét alcohol. Niet omdat ik verslaafd ben aan dat goedje maar omdat ik de ervaring heb dat smaak en geur zich binden aan alcohol en dat wijn zonder alcohol, voor mij althans, geen onverdeeld genoegen is. Toch is hier wetenschappelijk een belangrijke stap gezet, al was het alleen al vanwege de bevestiging en van de ontdekking dat óók wijn zonder alcohol 'het' doet.
Bijzonder is het dat deze ontdekking nu juist in Griekenland moest plaastvinden, het land waar veel van wijn en de kennis ervan ook begonnen is.

De cirkel lijkt wel rond!


Bron: Ortho Instituut
Dit artikel afdrukken