Rode Hoed VI had zomaar een echt debat kunnen worden tussen Theo Wams van Natuurmonumenten en Antoon Vermeer, de machtigste boerenbaas van ons land. Vermeer is 'schaduwminister van Landbouw', voorzitter van ZLTO, president-commissaris van VION en commissaris bij Rabobank. Felix Rottenberg stuurde aan op debat, maar het kwam niet uit de verf. Voor goede luisteraars was het niettemin heel interessant. Of ze er waren weet ik niet, want alsof de loodgieter van tegenwoordig ook wel verstand zal hebben van thermodynamica, werden zelfs vragen over gezondheid gesteld aan de baas van Natuurmonumenten.

Foodlog.nl vond de nieuw lichtende directeur van Biologica, Peter Jens, bereid een verslag te maken van het referaat van gangbare boerendenker Antoon Vermeer. Het verschijnt morgen.

Wams doen we zelf. Heerlijk kort, want hij hield een voorbeeldig helder betoog. Het bestond uit drie punten, waar GroenLinks-man Arie van den Brand helemaal warm van werd. 1) beloon boeren geldelijk voor landschapsbeheer en biodiversiteitsbevordering en geef moderne boeren niks, 2) maak een Agrarische Hoofdstructuur naast de al bestaande 3) Ecologische Hoofdstructuur. Wams zei het niet hardop, maar bedoelde het wel: er wordt al genoeg bulk voor de wereldmarkt gemaakt, dus waarom zouden we daar niet wat minder aan doen in Nederland. Boeren die dat toch grootse en meeslepende monoculturen willen, moeten zichzelf maar zien te redden. Het klonk net niet als een 'eigen schuld, dikke bult', maar dat scheelde weinig.Boeren die in het tussengebied tussen de natuur en de libelle's en grutto's van Wam's Ecologische hoofdstructuur willen gaan zitten, verdienen alle steun. Wams voorziet bovendien dat ze bijzondere producten kunnen maken die voor bijzondere 'coalities' kunnen zorgen tussen boeren, verwerkers en retailers. Daarvoor bleek hij zelfs bereid zijn honderdduizenden adressen tellende Natuurmonumentenledenlijst in te zetten.
That's an offer Holland cannot refuse. Een bezoeker twitterde 'Theo Wams van Natuurmonumenten pleitte voor een agrarische hoofdstructuur, maar zei niet dat de landbouwproductie dan drastisch omlaag moet.' Inderdaad, met het uitkopen van een boer of 20/30.000 zijn we er meteen. Het zou meteen een oplossing zijn voor de onzekerheid - daar lijkt het tenminste op - die Vermeer zijn achterban liet. En misschien is dat wel helemaal niet zo'n gek idee, want met de huidige diffuse visies gaan er flink wat slachtoffers vallen in de Nederlandse land- en tuinbouw van de komende jaren. Al ziet het er even kaal uit, flink uitdunnen is af en toe nodig om weer voor gezonde groei te zorgen. Natuurlijk is er altijd hoop.
Dat weet iedere goeie tuinier.



Dit artikel afdrukken