Dinsdag aanstaande start in de Rode Hoed de 7-delige debatserie 'De toekomst van de landbouw en ons eten'.
Voor mensen die niet woonachtig zijn in of rond de grachtengordel, de Rode Hoed vind je aan de Amsterdamse Keizersgracht, op nummer 102.

Foodlog.nl is gevraagd om de debatten te willen verslaan zodat daags erop de zaal kan meepraten en mensen die er niet bij konden zijn er ook aan mee kunnen doen.

Een passe-partout voor alle avonden kost € 45, inclusief hapjes. Volkskrantlezers krijgen korting op de kaartjes. Hen kost een passe-partout € 40. Losse kaarten kosten € 10 als je online bestelt en € 9 aan de zaal.

In voorbereiding op de avonden ging Mac van Dinther afgelopen zomer op zoek naar Eten in Nederland, van Oss tot Ubbergen en Flevoland tot Badajoz. Het werd een hele serie die je kunt nalezen op zijn weblog. Dick Veerman maakte zich er makkelijker vanaf en schreef vanmorgen een stukje in de krant: "Straks houdt de boer het nog voor gezien".

Dinsdag a.s gaat het over eten in historisch perspectief. Politica Marijke Vos, kunsthistoricus Wim Pijbes en schrijver Ronald Giphart zijn van de partij.De enige die avond die echt verstand heeft van wat eten in ons lijf doet, is de Groningse klinisch chemicus Frits Muskiet. Hij doet onderzoek naar ons oerdieet.
Tiny van Boekel, hoogleraar industrieel etenswaren maken in Wageningen, liet ons weten benieuwd te zijn hoe zijn eveneens hooggeleerde collega Muskiet het heil van het oerdieet weet te verdedigen voor de oudjes die wij zijn. Oermensen waren met een jaar of 30 stokoud. Wij worden inmiddels een jaar of 80 en moeten - zegt Van Boekel - toch echt zelf uitvinden hoe we zulke Methusalems gezond kunnen voeden. De natuur heeft het ons nooit kunnen leren. Het moet dus uit ons verstand en de laboratoria komen.
Een boeiende stelling. Wellicht gaat Muskiet erop in.
Dit artikel afdrukken