Voor mensen die niet woonachtig zijn in of rond de grachtengordel, de Rode Hoed vind je aan de Amsterdamse Keizersgracht, op nummer 102.
Foodlog.nl is gevraagd om de debatten te willen verslaan zodat daags erop de zaal kan meepraten en mensen die er niet bij konden zijn er ook aan mee kunnen doen.
Een passe-partout voor alle avonden kost € 45, inclusief hapjes. Volkskrantlezers krijgen korting op de kaartjes. Hen kost een passe-partout € 40. Losse kaarten kosten € 10 als je online bestelt en € 9 aan de zaal.
In voorbereiding op de avonden ging Mac van Dinther afgelopen zomer op zoek naar Eten in Nederland, van Oss tot Ubbergen en Flevoland tot Badajoz. Het werd een hele serie die je kunt nalezen op zijn weblog. Dick Veerman maakte zich er makkelijker vanaf en schreef vanmorgen een stukje in de krant: "Straks houdt de boer het nog voor gezien".
Dinsdag a.s gaat het over eten in historisch perspectief. Politica Marijke Vos, kunsthistoricus Wim Pijbes en schrijver Ronald Giphart zijn van de partij.
Tiny van Boekel, hoogleraar industrieel etenswaren maken in Wageningen, liet ons weten benieuwd te zijn hoe zijn eveneens hooggeleerde collega Muskiet het heil van het oerdieet weet te verdedigen voor de oudjes die wij zijn. Oermensen waren met een jaar of 30 stokoud. Wij worden inmiddels een jaar of 80 en moeten - zegt Van Boekel - toch echt zelf uitvinden hoe we zulke Methusalems gezond kunnen voeden. De natuur heeft het ons nooit kunnen leren. Het moet dus uit ons verstand en de laboratoria komen.
Een boeiende stelling. Wellicht gaat Muskiet erop in.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
"Dat is er is mis met suiker. De hoeveelheid." Juist. Overdaad schaadt.
Steven, kristalsuiker bestaat net als high fructose corn syrup dat via een Japanse procedure gewonnen wordt uit mais uit een molecuul glucose en een molecuul fructose. Met glucose is voor gezonde mensen niets mis, al duidt veel onderzoek erop dat het beperken van de glucosebelasting geen slecht idee is. Glucose is in elk geval geen essentieel macronutrient, je lichaam doet het bijvoorbeeld uitstekend op uitsluitend vlees. Fructose is andere koek. Het wordt net als alcohol direct naar de lever gesluisd, omdat het lichaam er zich geen raad mee weet en daar stante pede omgezet in triglyceriden, vet. Onze treshold voor fructose is laag, denk aan de paar wilde appels en bessen die onze voorouders in deze moerasdelta nog niet zo lang geleden konden scoren.
We krijgen momenteel iets van 60 kilo kristalsuiker, ofwel 30 kilo fructose per persoon per jaar binnen, heel veel kids aanzienlijk meer. Zo'n fructose overload induceert insulinresistentie, hyperinsulinaemie, verstoorde lipidenverhoudingen, non alcoholic fatty liver disease (kids van tien met een dranklever, de huisarts ziet ze al) en god weet wat nog meer.
Dat is er is mis met suiker. De hoeveelheid. Kinderen horen water te drinken. Als ze dorst hebben. Daar houden ze geen trauma aan over.
Gerrit Jan, dat is geen non-argument. Dat is een _heel serieus_ argument. Toen de frisdrankindustrie begin jaren tachtig rietsuiker verving door kusntmatige zoetstof (uit maïs, wat had je anders gedacht) stortte dat tienduizenden mensen (bijv. in de Filippijnen) in de armoede. Terwille van de gezondheid? Neen. Niet van suikerrietkappers (overigens veelal een kwalijke bedoening wat betreft arbeidsrechten - maar het kan anders) en niet die van ons. 't Is in ons aller belang dat er genoeg mensen willen blijven boeren en niet samen gaan hokken in steden.
Verder wil ik er geen punt van maken. Want mijn aanzet in die vraag was: "Wat is er mis met suiker?" Zeg eens. Ik weet het niet.
Steven, natuurlijk is dat een kromme vergelijking. Had je gewild dat ik serieus reageerde op een non-argument als het aantal mensen dat in de suikerindustrie zijn brood verdient?
Gerrit Jan, erg kromme vgl hoor, suiker met wapenindustrie. De industrie die achter aspartaam ed zit, zal het graag horen. En ondertussen stevia ed buitenhouden tot ze er voldoende greep op heeft.