Vroeger ging beenmerg door de soep, het merg loste helemaal op, gaf de soep een rijke smaak en oma was ervan overtuigd dat het nog gezond was ook. Maar aan het eind van de vorige eeuw ging het in de ban: beenmerg had veel teveel calorieën, was puur vet, zat boordevol cholesterol en de doodsklap kwam met de gekke koeienziekte. In Engeland kwam er zelfs een verbod om beenmerg te verkopen. Maar het lijkt nu weer helemaal hip en trendy te zijn in culikringen: geroosterd beenmerg uit de oven. Stoere restaurants serveren borden die lijken op een bouwplaats met stukken rioleringspijp die wachten ingegraven te worden. Lange lepel op je bord, stuk geroosterd brood erbij en smullen maar.

Er zijn nog steeds mensen die beweren dat het ongezond is, maar er zijn er ook (oma en paleo-volgers bijvoorbeeld) die het tegenovergestelde beweren. Mij maakt het niet zoveel uit, ik hoor het wel als ze eruit zijn. Ondertussen een lekker recept:

Geroosterd Beenmerg
Ik nam een ovenschaaltje, strooide er wat Deens chilizout op (gewoon grofgemalen zout en peper kan uiteraard ook) , zette daar 3 stukjes beenmerg met bot op en strooide er nog wat chilizout overheen.

Dat ging 15 minuten in een oven van 230°C. Ondertussen hakte ik een knoflookje fijn met wat blaadjes Thaise basilicum en citroenrasp.

Na 15 minuten strooide ik dit over de al bubbelende stukjes beenmerg en deed het nog 5 minuten terug in de oven.

Serveren met geroosterd brood.

beenmerg robin


Fotocredits: Robin Kok
Dit artikel afdrukken