In hoger beroep stelt de rechter het gezonde microgroenten Koppert Cress in een zaak over een gratis gezonde bedrijfslunch opnieuw in het ongelijk. Microgroententeler Rob Baan krijgt zijn circa €120.000 aan extra loonbelasting dat hij sinds 2016 betaald over de lunch niet terug. Het wordt door de Belastingdienst gezien als ‘verkapt loon’.

Baan is pleitbezorger van gezond eten en wil dat zijn personeel gezond met pensioen gaat. Practice what you preach, vindt Baan. Om genoeg groente binnen te krijgen gedurende de dag, krijgt zijn personeel tussen de middag een gratis gezonde lunch voorgeschoteld. ‘Een gezondheidsrisico reducerende voorziening’ noemen het bedrijf, een bedrijfsarts en arts bedrijfsgeneeskunde het programma.

Baan betoogt dat hij zijn personeel hiermee beschermt zoals geaccepteerde Arbo-praktijken dat ook doen. Onbelaste veiligheidsschoenen draag je om je tenen veilig te houden, “met onze lunches bescherm ik hun linker- en hun rechternier”. De Belastingdienst denkt hier anders over, op basis van de wet op de loonbelasting. Gratis lunches horen niet bij het arbobeleid en zijn dus belast. Baan overtreedt de wet.

Baan laat het er niet bij zitten. Hij verkondigde vanaf het begin al desnoods door te gaan tot de Hoge Raad. “Het is voor de overheid een goede kans om in de spiegel te kijken naar wat er nou eigenlijk gebeurt”, laat Baan aan NPO Radio 1 weten. Volgens de cressenteleter zit er een fout in de denkrichting van de fiscus en in die van de rechter. Ministeries willen het individueel wel, maar er is geen samenwerking. “Ik doe het en ik word bestraft door de belastingdienst”. Baan denkt een goede kans te hebben om de zaak bij de Hoge Raad te winnen. “Dan kunnen ook andere bedrijven makkelijker een gezonde lunch aanbieden”, aldus Baan tegen RTL Nieuws.
RTLnieuws - Dit bedrijf moet fiscus 120.000 euro betalen om gratis gezonde lunch medewerkers
  • Deel
Druk af