Het mag natuurlijk niet onbreken op dit blog: het RIVM-rapport 'Ons eten gemeten: gezonde voeding en veilig voedsel in Nederland' (364 pagina's!). Het bestaat nu ook in een Engelse vertaling ‘Our food, Our health’, waarin het is aangeboden aan de Europese Food Safety Authority. Het rapport is internationaal toonaangevend omdat voor het eerst voeding en voedselveiligheid zijn geïntegreerd. Het rapport is één van de meest geraadpleegde RIVM-rapporten en geeft een totaaloverzicht van de stand van onze officiële kennis ten aanzien van voedingspatronen, de gevolgen voor de gezondheid op lange termijn en de voedselveiligheid in Nederland.

Een van de belangrijkste conclusies: Nederlanders eten te veel en niet gezond genoeg. Hierdoor is de levensverwachting gemiddeld twee jaar korter dan mogelijk zou zijn. Als de trends van toenemend overgewicht en ongezonde voeding doorzetten dan zal onze levensverwachting voor het eerst sinds lange tijd kunnen gaan dalen. De gezondheid die te winnen is door gezonder en minder te eten is vele malen groter dan de gezondheidswinst door het verder verbeteren van de voedselveiligheid.
Dit artikel afdrukken