In 1980 was de luchtkwaliteit een stuk slechter dan nu. Zo lag de concentratie fijnstof destijds op 59 µg m3. In het scenario dat uitging van géén beleidsmaatregelen steeg het gemiddelde aan fijnstof tot 102 µg m3 in 2015. In werkelijkheid daalde de concentratie juist naar 12 µg m3. De meeste 'winst' is te danken aan reducties in de uitstoot van sectoren buiten Nederland; de daar bespaarde uitstoot waait niet meer over de grenzen.
Per sector levert de industrie met 54% de belangrijkste bijdrage, gevolgd door de landbouw (23%) en de transportsector (15%).
Uitgedrukt in levensjaren levert de schonere lucht jaarlijks 700.000 extra levensjaren op, genoeg voor ongeveer 6 extra levensjaren gemiddeld per Nederlander.
De grootte van het effect verraste de onderzoekers, zegt Guus Velders van het RIVM in Trouw. “Wij dachten eerst nog: zijn deze concentraties niet te extreem? Maar nee, de vuile lucht uit ons model is nu praktijk in India of China.” Dat betekent niet dat we er nu zijn. Ook met de huidige luchtkwaliteit zijn er nog gezondheidseffecten op onze levensduur. “De luchtvervuiling kost ons nog altijd negen tot twaalf maanden van ons leven.”
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Het artikel roept wel vragen op. Irritant is dat deze productie van het Rijks(!)instituut achter een betaalmuur zit. Dat zou anders kunnen?
Ik moet dus wat gokken. Ik gok dat het om gemiddelde cijfers over heel Nederland gaat. Jaarcijfers. Ik gok dat het om gemiddelden van verschillende componenten van fijnstof gaat.
Als ik de roetkaart (roet is een belangrijke component van fijnstof) van de Atlas Leefomgeving erbij pak, moet ik toch even achter mijn oor krabben. Voor roet zijn geen wettelijke grenswaarden vastgesteld. Uit onderzoek (RIVM) blijkt dat voor elke extra 0,5 microgram roet per kubieke meter lucht waar mensen langdurig aan bloot staan, zij gemiddeld drie maanden korter leven.
Wat zegt de roetkaart van 2017? De gebieden onder de 0,5 zijn grofweg het westen van Zeeland, Noord-Holland boven Alkmaar, de Wadden en Noord-Nederland boven Zwolle. De grootste concentraties in de Randstad, Brabant en Limburg.
Schiphol zit boven de 1,5, in de omgeving afzakkend tot 1. Verkeer stoot het meeste roet uit zegt het RIVM. In de grote steden zit je ook boven de 1.
Het gaat niet alleen om een kortere levensduur. Er zijn ook andere effecten. Bijvoorbeeld vroeggeboorten en een laag geboortegewicht (1). Of vermindering van cognitieve vermogens (alle leeftijden), meer dementie (2). Hart- en vaatziekten (3).
Je leeft langer, maar je hebt een lager IQ en/of je bent wel dement? Er is nog winst te behalen.
(1) We here show that maternal exposure to fine particulate air pollution increases the risk of preterm birth and term low birth weight.
(2) In this review, we summarize recent evidence supporting exposure to air pollution as a risk for cognitive decline at all ages and AD at later lifetime.
(3) Air pollution is a major contributor to cardiovascular diseases. Promotion of safer air quality appears to be a new challenge in cardiovascular disease prevention.
Dat geeft de burger weer moed in deze tijden waarin de waanzin regeert.