Onderzoekers van de University of Minnesota en Harvard hebben aangetoond dat het uitvoeren van bepaalde rituele handelingen voor en rond je eten de smaakperceptie kan verhogen. De rituele handelingen hoeven niet eens speciaal met het eten te maken te hebben om merkbaar effect te hebben. Ze publiceerden hun bevindingen in Psychological Science.

Prroefpersonen kregen een verpakt stukje chocola. De ene helft mocht er mee doen wat ze wilden, de andere groep kreeg een gedetailleerde set instructies: 'Breek de reep zonder 'm uit de verpakking te halen in twee stukken. Haal de ene helft uit de verpakking en eet die op. Haal dan de andere helft uit de verpakking en eet die op.'

Zonder uitzondering bleken de geïnstrueerde proefpersonen de chocolade lekkerder te vinden en er meer van te genieten. Ze zouden er ook meer voor willen betalen dan de willekeurige chocolade-eters. Het blijkt er dan ook om te gaan dat dezelfde handelingen echt herhaaldelijk en speciaal ingelast moeten plaatsvinden. Hoe meer tijd er tussen de het ritueel en het daadwerkelijk eten of drinken zit, hoe sterker het effect. De onderzoekers toonden aan dat het anticiperen - na een ritueel - op het eten van een wortel de smaak van die wortel subjectief verbeterde.

Het onderliggende principe van de smaakverhogende kracht van rituelen is 'intrinsieke belangstelling'. Rituelen betrekken mensen bij wat ze aan het doen zijn. Het is dan ook van belang dat het ritueel door de persoon zelf uitgevoerd wordt. Anders gezegd: iemand anders een ritueel zien uitvoeren leidt niet tot dezelfde smaakverbetering.

De onderzoekers stellen zich voor dat rituelen ook in andere omstandigheden tot een verbetering van het 'resultaat' kunnen leiden, denk aan snellere genezing of minder pijn na een operatie - door de patiënt daarvoor een ritueel uit te laten voeren.

Fotocredits: Stephen Topp
Dit artikel afdrukken