Bij mijn beste weten is dit blikje zalmrillette in Nederland niet te koop. Mogelijk is het wel in de Franse hypermarkten in België te koop.
Met de smaak is weinig mis. Ik ken aanmerkelijk minder geslaagde toastbelegsels.
Ben je in Frankrijk - het land van de pure spullen - let dan even op. De vis in het blikje blijkt voor een derde uit tonijn te bestaan. De rest - goed voor 40% - is ei, koolzaadolie (heel gezond, bijna net zo gezond als de omega-3's uit zalm en tonijn), melk, aardappel en johannesbroodboommeel.
Het blikje werd gemaakt in Bretagne, waar slechts bij (heel) hoge uitzondering verse zalm voor de kust zwemt. Grappig genoeg blijkt er ook nog eens wilde zalm in te zitten (zie het oranje stempeltje links onder in het etiket: 'saumon sauvage').
Na de doorklik de volledige ingrediëntendeclaratie.
Wat mij bezighoudt: waarom dure tonijn als zalm verkopen als je er ook gewoon ei, aardappelmeel of ander zalmafval in had kunnen stoppen?
Op 30 november krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Eigenlijk is het dus zoiets als met kipnuggets. De restverwerking van de tonijn doordraaien en daar een smeuige massa van maken. Beetje zalm erbij voor de commerciële factor. Et voila!
Petit Navire heeft overigens prima blikjes tonijn voor de salade. Dit moet restverwerking zijn van het afval met bindmiddelen en smaakstoffen.
Over nieuwe fictie gesproken (met Pollan): viel iemand al op dat Petit Navire 'de lekkere smaak van de zee'('le bon goût du large') als aftiteling gebruikt? 40% van de ingrediënten komt van (gedroogde) landproducten.
Koud kun je nóg minder proeven wat er in zit?
Nick, volledig eens. Niks vers - ei, aardappel etc. - maar alles eerst verwerkt tot Droge Kruidenierswaren (en dus goedkoper, vanwege de houdbaarheid) en pas daarna bij de vis gedaan.
En natuurlijk gaat er geen scharreleipoeder bij deze wilde vis (zou het geen afval zijn van kweekvis, opgeleukt met wat bijvangst- en afvaltonijn en wat dierlijke en plantaardige poeders?)
En natuurlijk: het heeft niks met rillettes te doen. Sinds wanneeer zijn die weer in de mode?
Maar ik snap het nog steeds niet: waarom nou 'tonijn' (welke variëteit dan ook: kleine bijvangst wellicht?) bij de zalm?
De inhoud smaakt niet slecht. Wel een beetje tonijnig.
Lizet, 'encore meilleur frais' betekent niet zoiets als 'nu nog verser' maar is een serveertip: 'koud nóg lekkerder'.