Onderzoekslaboratorium RIKILT in Wageningen ontwikkelde een kaastest waarmee eenvoudig vast te stellen valt of een boerenkaas wel echt van rauwe, onverhitte, melk is gemaakt. Rauwmelkse kaas is duurder en daardoor een aantrekkelijk doelwit voor neppers die alleen maar doen op ze rauwmelkse verkopen.

'PTR/MS fingerprint'
Het RIKILT is in staat om de 'vingerafdruk' van een kaas te nemen. Eerder deed het dat voor de Leidse boerenkaas met sleutels. Daar bestaat nu een betrouwbare methode om de 'echte' Leidse boerenkaas met sleutels eenvoudig te onderscheiden van vervalsingen. De zogenaamde PTR/MS vingerafdruk wordt gemaakt met een massa-spectrometer en legt het typische patroon vast van de vluchtige stoffen in de echte Leidse boerensleutelkaas vast.

Diezelfde techniek kan ook worden toegepast om rauwmelkse kaas te onderscheiden van een kaas die met verhitte melk gemaakt is. Dat is immers niet toegestaan voor echte boerenkazen.

Farmhouse & Artisan Cheese & Dairy Producers European Network
Professor Saskia van der Ruth presenteerde de kaastest tijdens het internationale congres ter ere van het 100-jarige bestaan van de Bond van Boerderij-Zuivelbereiders. Het congres viel samen met de 7e bijeenkomst van het FACE-network: het Farmhouse & Artisan Cheese & Dairy Producers European Network. Dit netwerk van zelf zuivelbereidende boeren bestaat sinds 2009 en telt inmiddels kaasmakers uit 14 landen in zijn gelederen.

66 boerenkazen bij de lunch
De deelnemers (en pers) kregen tijdens het congres een uitgebreide kaaslunch aangeboden. Ogen (en neus) schoten tekort om het 66 kazen tellende kaasbuffet te bewonderen. Daarna kon er naar hartelust geproefd en gepraat worden - bij een glaasje wijn, óf, naar echt Nederlands gebruik, met een kommetje boerderijzuivel van het dessertbuffet.

Fotocredits: Een detailopname van het overvloedige kaas- en zuivelbuffet met 66 verschillende kazen van boerderijen uit 12 Europese landen en 20 soorten drinkzuivel en zuiveldesserts van Nederlandse zuivelboerderijen, Voorlichtingsbureau Boerderijzuivel
Dit artikel afdrukken